”Hurra för kylan! Nu dör både mördarsniglar och fästingar”. Det finns gott om glädjerapporter kring de förhatliga smådjuren. Tyvärr är de ofta felaktiga.
– En stor del av min arbetstid går åt till att korrigera felaktigheter i rapporteringen, ryktesspridning som inte är baserad på fakta. Det finns lite för många självutnämnda experter på mördarsniglar, suckar Ted von Proschwitz, biolog och snigelexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg.
Övertron på kylan är en sådan sak. Men det finns fler myter kring den spanska skogssnigeln, som parkerade sig i Sverige i mitten på 70-talet och ett decennium senare hade masspridit sig i landet och även stationerat sig i Östersund och Wilhelmina.
– Ja, som att det inte räcker med att halshugga dem, för äggen kan ändå överleva. Det är helt fel, liksom att nya sniglar skulle kunna växa ut från de avklippta snigeldelarna.
Våra vintrar är ingen begränsande faktor för spridningen.
– Det skulle krävas mycket extrema förhållanden för att decimera antalet i södra och mellersta Sverige, typ barmark och 20–30 minusgrader under många veckor. Det ska bli spännande att se vad som händer med sniglarna som sedan fyra år funnits i Norrlands inland.
Somrarna 2007 och 2015 var gyllene tider för hermafroditerna, som lägger cirka 400 ägg per individ och därefter dör i början av oktober. Det är alltså bara ungdjuren som övervintrar. Livslängden för en mördarsnigel är runt ett år.
– Det är vädret i maj som är helt avgörande. Blir maj en torr månad får de det tufft, blir den blöt som i fjol, exploderar populationen.
Snön snarare hjälper än stjälper mördarsnigeln, eftersom den bildar ett värmande täcke över den plats på 1–2 decimeter där den valt att gräva ned sig under vintern, oftast vid stenpartier, husgrunder och lövhögar.
Några naturliga fiender finns inte, även om myskankor ibland äter dem och rovskalbaggar kan ta äggen och de minsta djuren.
– Vissa har sett trastar sprätta upp dem och äta inälvorna, men det tjocka och trådiga slemmet gör att de flesta fåglarna ratar dem.
Vad som gäller är det gamla vanliga, att klippa isär dem?
– Ja, men det finns även en så kallad snigelbar, en låda med öppningar, att köpa. Då förhindras att regn löser upp snigelgiftet och att andra snäckor och sniglar, som man vill ha i sin trädgård, stryker med.
Och mördarsnigeln är här för att stanna?
– Ja, tyvärr tycks det så.