Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett hjälpmedel för för mordutredare

Den nya datortomografin har använts av Rättsmedicinalverket i Linköping för att utreda bland annat mord och dråp. I flera fall har den varit avgörande i utredningen av dödsorsaken.

LINKÖPING2007-01-31 06:00
- Vi hade ett fall där vi såg splitter från en kula på annan plats på kroppen än där kulan gått in. Det talade för att kulan först splittrats mot något innan det gått in i kroppen. Det var frågan om en så kallad rikoschett, säger Johan Berge, chef för Rättsmedicinska avdelningen i Linköping.
Små flisor av bly skulle ha varit svåra att hitta vid en vanlig obduktion, konstaterar han.
Just vad gäller främmande föremål i kroppen är datortomografin mycken bra. Men den fastställer också en viss säkerhet för granskning efteråt.
- Efter en obduktion kan vi inte se hur kroppen såg ut i orört tillstånd. Genom röntgenbilderna har vi kvar bilder av hur kroppen såg ut när den kom in, förklarar Berge.
Rättsmedicin har använt datortomografi sedan 2004 i utredningar där det misstänks mord, dråp och utredningar där något barn dött.
- Jag ser att det finns en väldig potential i den här tekniken som invigs idag (läs igår). Vi kommer säkert att nå ännu längre med den här teknikens hjälp.
Många utredningar vid rättsmedicin handlar om att fastställa dödsorsak hos personer som anträffas döda där det saknas en sjukdomsbild.
- Om det då går att se sjukliga förändringar bättre med den här röntgen skulle det underlätta, säger Berge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om