Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Djur i fångenskap går under i sin naturliga miljö

Djur som hålls i fångenskap för att skydda djurarten från utrotning överlever oftast inte när de återplanteras i ursprunglig miljö. Deras naturliga beteenden har förändrats under åren i bur.

LINKÖPING2007-11-23 00:17
Det visar en doktorsavhandling vid Linköpings universitet.Att hålla djur i fångenskap generation efter generation för att skydda dem från utrotning är vanligt. Men dessa djur dukar oftast under när de placeras ut igen i naturlig miljö. Det visar Jennie Håkansson, doktorand i etologi vid Linköpings universitet, i en avhandling. På fredag disputerar hon och har i sin avhandling studerat det röda djungelhönset - alla tamhöns vilda förfader. När hon jämförde djungelhöns i i stora djurparker med andra som hölls i inhägnad eller inomhus på en forskningsstation, visade det sig att beteendena skilde sig i många viktiga avseenden. Sociala beteenden, födosök och djurens reaktioner på rovdjur var exempel på detta. En av delstudierna utfördes i norra Indien, där djungelhönsen lever vilt. Djurens dygnsrytm och aktivitetsmönster studerades i det vilda och i några indiska djurparker.Likheterna var visserligen stora mellan de olika grupperna. Men artens grundläggande beteenden, såsom de viktiga som handlar om rädsla och reaktion på rovdjur påverkas.Det är av avgörande betydelse eftersom rovdjursanfall är det största problemet för nyutsläppta djur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om