– Jag fick till svar av brödkillarna som stod vid hyllorna att brödet skulle slängas, trots att vissa av brödlimporna inte gick ut förrän den andra maj. Utanför sitter folk och tigger. Det är ju helt sjukt! säger Sofia Bergholtz, som kommer från Norrköping men numera bor i Linköping.
Butiken hon handlade i var Citygross Linköping, men de killar hon pratade med, som kom från två brödleverantörer, sade till henne att det är så här det går till, oavsett leverantör eller butik.
– Så ser avtalet mellan kedjorna och bagerierna ut, sade de, berättar Sofia.
Sofia själv jobbar inom kyrkan och vet vilket engagemang kyrkan har kring eu-migranter och andra människor som är i behov av hjälp. Att se hur bröd slängs på detta sätt, fick henne upprörd. Hon fotade bröden och lade ut bilderna på sin facebooksida. Ett inlägg, som på bara några timmar delats mer än 200 gånger.
– Jag tror att man hör mycket om matsvinn och livsmedelshantering, och kan uppröras på distans. Men när det blir så konkret, mitt i vardagshandlingen, tror jag att man drar öronen åt sig, funderar hon kring uppståndelsen.
En uppståndelse man inte riktigt förstår från Citygross sida.
– Jag förstår inte vad problemet är. Allt vi slänger går till biogas, säger Erik Forslund som är butikschef i den aktuella butiken.
– Det gäller även dålig frukt och grönt.
Han berättar varför brödet slängs, även fast bäst-före-datum inte passerat:
– Vi tar bort returen när det är ett visst antal dagar kvar. Konsumenterna vill inte köpa bröd som bara har ett par dagar kvar.
Men har ni någon dialog med leverantörerna när ni slänger brödet? Att det inte behövs lika mycket till nästa gång?
– Pågen, i det här fallet, reglerar sådana saker, absolut. Det blev någon felbeställning från helgen, säger han och berättar att butiken är nyöppnad.
Sofia Bergholtz kan instämma i att konsumenterna delvis kan vara en nyckel i tillvägagångssättet. Men:
– Hade de sålt ut brödet till halva priset, kunde man ju köpa och lägga in det i frysen. De kan ju också hjälpa till att ändra våra konsumentvanor, genom att sälja det billigare. Ingen kommer köpa "gammalt" bröd bara för att vara snäll, säger hon.