Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Resa bland levande och döda

En lärorik vecka i Bosnien och möten med både levande och döda. ”Det blir som en öppen historiebok, att träffa människor och höra alla fruktansvärda historier”, säger Shanga Aziz.

I Bosnien. Oskar Johansson, Suada Talic, Shanga Aziz, Nour Espiro och Anna Hellerstedt har nyligen varit på en lärorik resa i Bosnien.

I Bosnien. Oskar Johansson, Suada Talic, Shanga Aziz, Nour Espiro och Anna Hellerstedt har nyligen varit på en lärorik resa i Bosnien.

Foto: Magnus Johansson

LÄRORIK RESA2016-09-15 07:00

13 ungdomar och vuxna har rest runt i Bosnien och kommer hem med en massa kunskap och erfarenhet i bagaget.

– Det är en grej att läsa i böcker, en helt annan att lära känna människor. Det har varit tungt att höra en massa hemska saker, men också lärorikt, säger Shanga Aziz, elev i årskurs tre på Nya Bergska.

Gruppen besökte minnesplatser och massgravar och städer som exempelvis Sarajevo, Sanski Most, Srebrenica och Mostar.

– Förutom att vi träffade en massa människor som berättade om sina upplevelser, träffade vi även döda människor. I Sanski Most fick vi se en massa skelett, där kläder och fotografier låg bredvid. De har 300 ärenden med skelett som inte är identifierade, berättar integrationssamordnaren Suada Talic.

– Det var som en kriminalserie att se alla döda, påpekar Shanga Aziz.

För 15-åriga Nour Espiro från Grosvadsskolan, var upplevelsen i Bosnien extra smärtsam.

– Jag flydde från kriget i Syrien för tre år sedan. Jag mådde dåligt för det påminde mig om en massa saker. Men jag ville resa dit för att få se och höra människornas egna beskrivningar, säger Nour Espiro.

– Jag blev väldigt berörd av Nour, för jag gick igenom samma sak för 25 år sedan när jag flydde från Bosnien, säger Suada Talic.

– Väldigt starkt att hon klarade av det, Nour är väldigt mogen, tillägger läraren Anna Hellerstedt.

Oskar Johansson, 15, från Nyhemsskolan, blev starkt berörd av upplevelsen.

– Jag kände att allt bara var overkligt. Det här är inte på riktigt. Man märker hur bra man har det i Sverige, betonar Oskar.

Anna Hellerstedt drog igång ”Finspång mot rasism” 2003 och hon påtalar verksamhetens betydelse.

– Det ska inte gå att växa upp i Finspång utan att ha kommit i kontakt med ”Finspång mot rasism”, säger Anna.

Toleransresan ska redovisas på olika sätt i skolor, hos Röda Korset i Hällestad, länsstyrelsen i Linköping samt vid Förintelsens minnesdag. Eleverna Nora Bengtsson och Ellen Johansson har gjort en film om resan.

Deltagarna understryker vikten av att förmedla kunskapen och informationen vidare.

– Jag vill sprida kunskap, berätta om rasism och hur dåligt det är. Efter resan har jag blivit väldigt motiverad att göra en perfekt presentation, så att alla kommer ihåg den, konstaterar Nour Espiro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om