Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ödmjukhet lockar branschfolk

En cirkusartist, en militär och en gammal snickare, tillsammans utgör de stuntteamet bakom Crazy Pictures succéfilm "Den blomstertid nu kommer". Och nu finns tankarna på ett nordiskt centrum för personer i stuntbranschen.

Dagen efter galapremiären har stuntmännen Johan Wåhlin, Tarmo Sakari Hietala och Emil Kumlin fullt sjå med att stoppa vinden från att ta ner den stora filmplanschen.

Dagen efter galapremiären har stuntmännen Johan Wåhlin, Tarmo Sakari Hietala och Emil Kumlin fullt sjå med att stoppa vinden från att ta ner den stora filmplanschen.

Foto: Åsa Hanell

LÅNGFILM2018-06-21 06:00

Det är Tarmo Sakari Hietala som är spindeln i nätet, stuntkoordinator och den som tillsammans med Johan Wåhlin och Emil Kumlin utför de farligaste scenerna i långfilmen den "Den blomstertid nu kommer" som nu visas på biografer runt om i landet.

Innan filmen spelades in var den i princip en omöjlighet. För de pengar som fanns i budget var det inte många som trodde att det skulle vara möjligt.

– Vi har hjälpts åt. Alla har gjort det de kunnat för att göra det omöjliga möjligt, säger Tarmo Sakari Hietala.

Det har gällt inte minst för de stuntmän som medverkar, och utsätter sig för livsfara, i filmen. De har genom samarbete och ödmjukhet inte bara lyckats med det omöjliga, deras arbetssätt har gjort att stuntmän och stuntkvinnor runt om i Norden hör av sig och vill ingå i deras team.

– Det är fantastiskt roligt att stuntfolk hör av sig och vill vara med och av de som hör av sig är 90 procent kvinnor, vilket säger en del om hur vi jobbar, säger Tarmo Sakari Hietala.

Enligt det gamla sättet att jobba mäter man enligt honom ...ja ni vet vad, (Det råder vissa tveksamheter från hans sida om han vill att jag skriver det han sa, så ni får i stället använda fantasin), men det tycker han är fel sätt.

– Allt handlar om att samarbeta.

– Crazy Pictures och vi jobbar mycket med ödmjukhet. Det kan handla om att våga säga att man inte klarar något och be om hjälp. Att samarbeta också över gränserna och bjuda in nya idéer, säger Johan Wåhlin.

Han har en militär bakgrund som han nu varvar med jobb som bland annat skådespelare och stuntman.

– Drömmen är att på heltid jobba inom filmbranschen.

Och tillsammans med sitt produktionsbolag "Runda bordet film" är en tv-serie med fantasymanus på gång.

Också Emil Kumlin känner sig hemma i filmbranschen, men uttrycker sig på ett lite mer norrländskt vis.

– Alla kör allt.

Men det är Emil som gör huvudrollsinnehavarens farligaste scener. Som stuntmännen säger "offrar sina liv för stuntscener och utsätter sig för extrema risker".

Nu har alltså deras arbetssätt, som i grunden handlar om vänner som gör stunt ihop, spridit sig och teamet kan vara på väg att sätta Norrköping på stuntkartan genom att etablera ett nordiskt nav för stuntkvinnor - och män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om