Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Knarket flödar på Östgötaporten

Försäljning av narkotika på Östgötaporten samtidigt som kanske 100 personer i publiken är narkotikapåverkade. Nu slår ordningsvakterna larm eftersom polisen inte har resurser att ta tag i problemet.

Knark på läktaren.  Fler är narkotikapåverkade på arenorna, det gäller både hemma- och bortalagen, enligt ordningsvakten som nu slår larm.

Knark på läktaren. Fler är narkotikapåverkade på arenorna, det gäller både hemma- och bortalagen, enligt ordningsvakten som nu slår larm.

Foto: Mikael Strand

LÄKTARKNARK2016-11-07 21:00

Det är inte bara bengaler och överförfriskade personer som kan störa matcherna, bland både hemma- och bortapubliken finns också de som är narkotikapåverkade och de som säljer narkotika.

– Vi ser att fler är narkotikapåverkade under matcherna. En del av de individer som är med i våra lokala firmor har ju våldet som en slags maktutövning och kan man kombinera den makten med att sälja droger så finns möjligheten att tjäna pengar, inte så olikt grovt kriminella organisationer sätt att arbeta på, säger Ronny Ståhling, ordningsvaktsansvarig vid Östgötaporten.

– Jag vet inte om det ökat, jag har bara jobbat som supporterpolis sedan efter sommaren, men jag vet om att det finns. Min bild är att det ökat överlag i samhället och det vore konstigt om vi blandade för att det finns på Östgötaporten också, säger Johan Schollin, supporterpolis.

Problemet är enligt honom att om polisen ska gripa någon man misstänker för försäljning eller innehav så tar det minst en timme att ta med personen för provtagning och då fattas det poliser på Östgötaporten.

– Det tar för mycket av våra resurser.

Samtidigt menar han att polisen måste göra något inför kommande säsong.

– Det är olagligt och det är så mycket som kan gå fel med en person som är narkotikapåverkad, säger Johan Schollin.

Han har flera gånger sett folk på matcherna som han tidigare sett i andra sammanhang som polis.

– Det är inga vanliga besökare. Jag har själv inte sett någon sälja och jag står bland publiken i Curva Nordahl varje match, säger Johan Schollin.

Under en match, som inte ses som en högriskmatch, har man mellan 20-25 poliser på plats. Till det har man hjälp av ordningsvakter och publikvärdar. Nu hoppas Johan Schollin att man tillsammans med arrangören kan komma fram till hur man ska bli bättre på att få bort narkotikan från arenan.

– Vi har lyft frågan inom övriga polisen, de som tidigare vara en del av gatulangningsgruppen för vi behöver hjälp, säger Johan Schollin.

Några narkotikahundar från polisen har man inte använt sig av, men det kan komma att bli verkighet framöver. Säkerhetsansvarig från arrangörens sida har också pratat om att ta in externa narkotikahundar. Nu har man fyra månader på sig att ta fram en policy inför nästa säsong.

– Våldet inne på arenorna har gått ner, samtidigt som jag ser att bruket av narkotika ökat inne på Östgötaporten. Alkoholproblematiken har vi lyckats få bukt med, varför ska det då vara svårare att jobba mot narkotika? Det är viktigt att polisen gör insatser mot narkotikan nästa säsong och att man hittar och lagför de som bryter mot lagen, säger Ronny Ståhling.

Supporterkultur

Svensk idrott har över 3 miljoner medlemmar. Men ännu fler supportrar. Bilden av en supporter har generellt fått både en orättvis och sann bild i media. Ordningsproblemen ska tas på största allvar, men det finns skäl att påtala att dessa bara förekommer vid någon promille av alla publika idrottsevenemang.

Supporterkulturen handlar främst om hundratusentals intresserade som följer svensk idrott på arenor och andra miljöer runt om i landet.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om