Interflora ville för andra året i rad med hjälp av blommor och sina florister hylla kvinnan och belysa det faktum att kvinnor är underrepresenterade i det offentliga rummet.
Bara tio procent av statyerna och allmänna platser är uppkallade efter kvinnor.
Runt om i Sverige använde Interflora sitt floristnätverk och kvinnliga florister för att på internationella kvinnodagen ge kvinnan utrymme och lyskraft, genom att smycka flertalet av landets kvinnliga statyer.
I Norrköping var det Frida Ritzén och Heléne Berger från Gullvivans Blommor på Hagebygatan som tidigt på fredagsmorgonen prydde Moa Martinson-statyn vid Grytstorget. Moa fick en blomstergirlang runt halsen, som en lång halsduk, ett smycke runt handleden och ett hav av blommor vid sina fötter.
– Det är för att hedra kvinnorna den här dagen, kvinnodagen. Jag har läst lite om Moa, hon har varit en riktig kämpe, tycker jag, säger Frida Ritzén, som driver Gullvivans blomsterhandel.
Moa är värd det här?
– Absolut!
Frida Ritzén har sett en bild av Moa med rosor. Därför är det mycket rosor i blomsterarrangemanget.
Många förbipasserande blev glada vid åsynen av den blomstersmyckade Moa.
– ”Jättefint. Bra, tjejer!” säger två kvinnor som går förbi.
– Jag tycker det är fantastiskt. Jag brukar heja på henne varje dag oavsett om det är kvinnodagen eller inte, säger Cia Lundwall som stannar och tar en bild av den blomsterprydda Moa.
20 procent av försäljningen från Interflorabutiker den här dagen går till att skapa ytterligare en kvinnlig staty, år 2021.
Var är inte bestämt ännu, men till exempel Malmö och Gotland saknar kvinnliga statyer, säger Sofia Kaare Jansson, pr-ansvarig vid Interflora.
Förra året startade Interflora en fond. Det året fick man in 120 000 kronor.
– Vi satsar på minst det dubbla, säger Sofia Kaare Jansson.
Hon kan tänka sig ett samarbete med någon stiftelse eller organisation som också vill driva frågan.
– Vi gjorde en Sifoundersökning nyligen och frågade både kvinnor och män vilken kvinnlig förebild de skulle vilja se som staty. Då var det Anna Lindh som vann. Även Lill-Babs och Monica Zetterlund var populära, säger Sofia Kaare Jansson.
– Jag skulle vilja ha en staty för alla kvinnor som inte är frontfigurer, utan står bakom de här männen som har lyckats att genom hela historien komma på topp, säger Cia Lundwall.