Sagor och skrönor, både otäcka och mindre otäcka. Berättelser om historiska hövdingar eller om gastar, troll och spöken är vad man kan vänta sig vid årets berättarkväll på Risinge Hembygdsgård på onsdagskvällen. Det är ett tillfälle för allmänheten att dela med sig av historier som man hört talas om förklarar Fredrik Blomberg, ordförande i Risinge Hembygdsförening.

– Först tänker man att det inte finns så mycket berättelser, men sen börjar man prata med folk så hör man sägner och skrönor som kanske stämmer eller inte, förklarar han.

Varje sommar arrangeras en berättarkväll på Risinge hembygdsförening med olika teman och årets tema är skrönor och sägner. Fredrik Blomberg leder kvällen, men det är besökarna som berättar de sagor och skrönor som de vill dela med sig av. Han förklarar att det är en kväll med trevlig samvaro mellan besökarna tillsammans med historier och en kaffekorg.

– Det är inte en kväll med en föredragshållare, utan förhoppningsvis kommer många att delta.

De sagor och skrönor som berättas ska helst ha anknytning till Risinge förklarar Fredrik Blomberg. Det är ett sätt att sprida och hålla lokala historier levande. Kvällen lockar främst personer i medelåldern och äldre säger Fredrik Blomberg, men önskar att fler yngre ville delta för att på så sätt sprida historierna vidare till nästa generation.

– Det är kul med berättarkvällar. En sägen kan finnas i många varianter. Jag hoppas att få höra någon skröna som jag aldrig hört tidigare, säger han.