Det har inte skett några större förändringar under eftermiddagen. Vi har omringat brandområdet och tycker oss ha kontroll på läget, men det blossar fortfarande upp med jämna mellanrum inne i själva området så att vi får gå in och släcka, säger Larz Eidwall, insatsledare vid räddningstjänsten i Bergslagen, till TT vid 17-tiden.

Fortfarande arbetar 70–80 personer från flera räddningstjänster och hemvärnet – varav delar av styrkan nu bytts ut – med att bekämpa branden. Tre helikoptrar jobbar med att vattenbomba brandområdet som mäter omkring fyra hektar – tidigare var fyra helikoptrar på plats, men en fick rycka ut till en brand i Karlstadsregionen.

Många berörda

Enligt Larz Eidwall är inga byggnader i farozonen och ingen person har skadats. Däremot är många berörda av röken.

Röken från branden har spridit sig flera mil. Det har lite med väderlek att göra, den har dykt upp både i Degerfors och i Karlskoga.

Även i Södermanland har man märkt av röklukt och räddningstjänsten vädjar nu till allmänheten att inte larma i onödan, skriver Katrineholms-Kuriren. I Örebro har räddningstjänsten varit nedringd av oroliga örebroare som undrar över den stickiga brandlukten.

Det ringer hela tiden, varje minut, och har gjort hela natten, säger Henrik Persson, inre befäl på Nerikes Brandkår till Nerikes Allehanda.

Flyg från EU

På lördagen meddelade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att man begärt brandflyg från EU eftersom det är extrem brandrisk i hela Sverige. Brandflygen väntas anlända till Sverige någon gång i dag men det är inte klart om de kommer att kallas in till branden i Värmland.

Vi ska få branden inspekterad av MSB och sedan får vi se om de bedömer att vi "förtjänar" att få hjälp av brandflyg, säger Larz Eidwall.

Det är ännu oklart hur branden startade.

12 bränder i regionen

Utöver Kristinehamnsbranden rasar många andra bränder just nu i Bergslagsregionen.

Vi har ungefär 12 bränder i regionen just nu. Det är sju i Dalarna, tre i Värmland och två i Örebro. Mestadels brinner det då i terräng men det är ett kraftigt åskväder uppe i Dalarna som sannolikt har orsakat flera av bränderna, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl i polisregion Bergslagen, till TT.

Tidigare klassade polisen situationen kring Kristinehamnsbranden som en särskild händelse, vilket man från klockan 15.30 inte längre gör, enligt Torbjörn Roos.