Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Frivården slog upp portarna

Frivården slog under tisdagen upp portarna och höll öppet hus för samarbetspartners.– Syftet är att få en ökad samverkan, säger Emil Ahlquist, frivårdschef.

Eva Davidsson informerade om Kriminalvårdens olika behandlingsprogram.

Eva Davidsson informerade om Kriminalvårdens olika behandlingsprogram.

Foto: Henrik Jonsson

KRIMINALVÅRD2018-04-18 07:00

Hur fungerar egentligen frivården?

Hur ser verksamheten ut?

Och hur går arbetet till?

Ja, de frågorna fick nyfikna besökare i tisdags svar på när frivården i Norrköping för första gången höll öppet hus för samarbetspartners.

– Syftet med den här dagen är att få en ökad samverkan och förstärka våra insatser genom dem. Vi vill visa upp vår verksamhet som genomgått en förändring de senaste tre åren. Vi har byggt upp en helt ny bas utifrån nya evidensbaserade metoder för att få en mycket mer rättsäker kriminalvård, säger Emil Ahlquist, frivårdschef för frivården i Östergötland.

Omkring hundra besökare hade letat sig dit för att stifta närmare bekantskap med personalen på frivården och deras arbete som bland annat handlar om att minska risken för återfall i brott.

Besökarna fick stationsvis följa tre olika fikterade fall och deras väg genom kriminalvården, från häkte till att övervakningen upphör.

De fick också lära sig mer om påföljder inom kriminalvården, olika behandlingsprogram och utslussningsåtgärder.

– Vi vill på ett enkelt och pedagogiskt sätt visa upp vad det innebär att bli dömd till kriminalvård och framför allt till frivårdspåföljd och vad innehållet i en övervakning är. Tanken är att man ska få följa arbetet från början till slut och få en insyn i hela verksamheten.

Är det viktigt för er att få visa upp verksamheten på det här sättet?

– Ja, det är väldigt viktigt. Väldigt mycket bygger på samverkan. Tillsammans förstärker vi våra insatser runt klienten. Vi är beroende av till exempel kommun och arbetsförmedling utifrån de behov som klienten har, så det är en väldigt viktig dag, säger Emil.

Pernilla Fors Andersson, Frida Carlsson och Eva Jakobsson från behandlingsteamet, kommunens verksamhet för missbruksvård, var några av besökarna och de uppskattade möjligheten att få en närmare inblick i frivårdens arbete.

– Absolut, vi har ju ganska tätt samarbete redan men det är alltid bra att få komma och titta på varandras verksamheter, säger Pernilla.

– Ja, och det är många gånger man har kontakt över telefon och sådär. Vi har många gemensamma klienter, så det är skönt att få ansikten på varandra. Det underlättar om man ska ha fortsatt kontakt, säger Frida.

Fakta

Frivården är en kriminalvård som äger rum ute i samhället. Ett straff i frivård innebär både kontroll och stöd för dömda. Frivårdens arbete börjar redan när en person misstänkts för ett brott. Handläggarna gör personutredningar av de misstänkta före rättegång för att underlätta för domstolen att välja straff vid en fällande dom och erbjuder även stöd. Källa: Frivården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om