Händelsen inträffade kring midsommar i år. Enligt förundersökningen stoppade en polispatrull en bil utanför Finspång, och upptäckte att mannen som körde bilen saknade körkort. Mannen visade dessutom tecken på narkotikapåverkan och blåste positivt på utandningstestet för alkoholpåverkan. Mannen förklarade i förhöret strax efter händelsen att han kände sig "som vanligt", och förklaringen till att han blåste 1,0 promille på alkoholtestet var att han druckit en öl tidigare under dagen. Han berättade också att det var första gången på över ett år han körde bil.

Han var enligt förhöret på väg till en man för att sälja bilen han körde, då han var i behov av snabba pengar.

Den kemiska analysen visade att mannen var narkotikapåverkad när han körde bilen. Mannen förklarade i ett senare förhör att han lämnat urinprov tidigare samma dag som han blev stoppad, så han kände att han "kunde röka en holk" då det skulle hinna gå ur kroppen innan han skulle lämna nästa urinprov. Mannen hade också lugnande preparat i kroppen. Han medgav även i det andra förhöret att han "säkert druckit mer än en, minst två" öl dagen han blev stoppad.

Mannen åtalas för ringa narkotikabrott, olovlig körning och grovt rattfylleri under påverkan av både narkotika och alkohol. Mannen erkänner samtliga brott, och uppger att han är väldigt ångerfull kring det som inträffade.