Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skulptören på plats i stan

Nu är förberedelsearbetet inför skulpturgruppen vid Kristinaskolan igång, med konstnären Maria Miesenberger på plats i stan.

Blank nalle. Balanserar på huvudet. På gjuteriet i Thailand.

Blank nalle. Balanserar på huvudet. På gjuteriet i Thailand.

Foto: Martin Sjöberg

KONST2016-06-20 18:00

En grävmaskin gräver en cirkel där det åtta meter breda fundamentet ska placeras, tre cirklar som överlappar varandra, i olika höjder, platåer som man kan sitta på, som en bänk, eller gå upp på.

Bredvid väntar de grå granitblocken, svart diabas från Hjortsjö, som ska utgöra fundamentet.

Fotografen och skulptören Maria Miesenberger, 51, Stockholm, beskriver hur diabasen är "flammad", behandlad med en eldslåga, som bränner ytan på på stenen och smälter den metall som finns i stenen.

Vid regn blir stenen svart. Skulle man ha valt att polera ytan skulle den ha blivit kolsvart, men också hal som is, vilket inte är så lämpligt utomhus i en offentlig miljö.

På fundamentet ska skulpturerna, tre nallar i högblankpolerat rostfritt stål, placeras, balanserandes upp och ner, på huvudet, på stenstolpar. Miesenberger besökte gjuteriet i Thailand förra veckan och slutgodkände där nallarna som nu stoppats i lådor och väntar på att skickas med båt. De ska sättas på plats den första veckan i september.

Arbetstiteln på skulpturgruppen är Reflection on the presence of time, Reflektion över tidens närvaro. Nallen symboliserar ett trygghetsobjekt som man har med sig genom livet. Idag har många sina mobiltelefoner som nallar att hålla fast vid, som en trygghet, säger Miesenberger.

De blanka skulpturerna, "monumentala och lekfulla", blir också som skrattspeglar.

– Den egna spegelbilden blir som en slags grimas, i de konvexa och konkava formerna. Man kanske kan le lite åt sitt eget åldrande och tidens gång.

– Nallarna är ett nytt uttryck för mig. Jag har tidigare gjort skulpturer som är mer figurativa, kroppar, gestalter som rör sig i rummet, som man mer känner igen. Det här är ett modigt steg, hoppas jag, säger Maria Miesenberger och skrattar.

Hon berättar hur hon köpte mjuka textilnallar och sydde om gosedjuren för att hitta de former hon ville ha.

Skulpturgruppen, en mångmiljondonation från familjen Berman, invigs den 23 september, på Kristinaskolans gård, nära Nikeskulpturen vid Stadsbiblioteket och Spiral åtbörd vid Konstmuseet.

Miesenberger kommer även att finnas representerad, med andra skulpturer, på utställningen Next:Utopia, om offentlig konst, som öppnar på Konstmuseet den 24 september, en kommentar till stadsomvandlingsprojektet Next:Norrköping.

Det är en återkomst till Norrköping för Miesenberger, som hade en stor utställning på Konstmuseet i Norrköping i slutet av 90-talet. Maria Miesenberger har tidigare bott åtta år i New York.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om