Tidigare fanns det bara en ideell brottsofferstödjande organisation i Norrköping, Brottsofferjouren Östra Östergötland, som i många år fått uppdragsbidrag från kommunen.
När föreningen lämnade riksorganisationen Brottsofferjouren Sverige, med motiveringen att den var för toppstyrd, och riksorganisationen sedan meddelade att de startat en lokal styrelse i Norrköping uppstod plötsligt en konkurrenssituation som blev ett dilemma för socialnämnden. Särskilt som det vid samtal med polisen stod klart att de tänkte hänvisa brottsoffer till riksorganisationen.
I den nya situationen har socialnämnden beslutat att göra en direktupphandling riktad till de båda föreningarna.
– Vi gör en direktupphandling, det vill säga vi gör en upphandling av verksamheten, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden.
– När det finns två aktörer på marknaden ser jag inte något annat sätt än att då måste vi fråga båda.
Uppdraget ska omfatta perioden från den 1 juli 2018 till 31 december 2019, alltså 1,5 år. Maxersättningen är 341 000 kronor. Om flera anbudsgivare uppfyller de krav som ställs väljs offerten med lägsta priset.
Då kommunen har brottsofferstöd i sin egen verksamhet, som Frideborg som ger stöd till kvinnor som utsatts för våld i hemmet, har socialnämnden nu definierat att upphandlingen gäller kompletterande brottsofferstöd.
Det är ingen förändring, men ett tydliggörande inför upphandlingen.
– En väsentlig del i det här är att det finns samarbete med polisen, säger Roger Källs.
– Vi tänker göra vårt bästa, och visa vilken bra och väl fungerande förening vi har, säger Mia Landell, vid Brottsofferjouren Östra Östergötland, en förening som haft verksamhet i 30 år, och som vill få fortsatt stöd av kommunen.
Riksorganisationen har å sin sida kommit långt med att bygga upp sin nya organisation i Norrköping, Brottsofferjouren Östergötland.
– Vi har en väldigt bra styrelse på plats, och vi har åtta utbildade stödjare nu, säger Fredrik Mellqvist, vice generalsekreterare vid Brottsofferjouren Sverige.
I styrelsen finns tunga namn, som ordföranden Iréne Lindén, tidigare ordförande i socialnämnden i Norrköping, och Margareta Öst, tidigare socialchef.
Polisen ska informera om att det finns stödorganisationer, och lämnar vid samtycke från brottsoffer över brottsoffrens uppgifter. Inledningsvis efter att frivilligorganisationen i Norrköping, som man hade en lång tids samarbete med, lämnat riksorganisationen fortsatte man att hänvisa dit, men när riksorganisationen startade upp i stan valde polisen i Region Öst att lämna uppgifterna till den, att återvända till en organisation som är ansluten till riksorganisationen.
Varför väljer ni riksorganisationen?
– Vi vill göra på samma sätt, vi är ju en polismyndighet i Sverige, säger Ove Ljungquist, regional samordnare vid Brottsoffer- och personsäkerhetsverksamheten i Region Öst.
– Här har vi haft en dialog med nationella operativa avdelningen, och de stöder oss i vårt ställningstagande.
– Vi är skyldiga att ha en viss kontroll på vilka vi lämnar ut till, beroende på att det är ju sekretessbelagda uppgifter, och då ser vi att det är lättare att ha en riksorganisation i bakgrunden, som vi har ett samarbete med både i övriga regionen och i stora delar av landet.