- Den nya skollagen gäller inte förrän den 1 juli. Men jag vet ju att på andra håll i landet har det varit lite grand så att man varit tveksam till att komma till kyrkor när vi har haft spel. I det här fallet var det inte ens spel, utan ett påskbord som skulle förevisas och man skulle berätta lite om vad påsken går ut på, säger Matti Peroharju, kyrkoherde i Kolmårdens församling.
Ett bord med ett påsklandskap kan Golgata, tre kors och en grottgrav.
- Tittar man på läroplanen får det inte förekomma bön, välsignelse och trosbekännelse i samband med besök i kyrkan. Däremot ingår det i skolans uppgift, så vitt jag förstår, att ändå aktualisera de stora helgerna.
- Jul och påsk är två helger som oavsett livsåskådning är stora, vi firar jul och påsk oavsett om vi är kristna eller inte i Sverige.
- Då har vi försökt i Kolmårdens församling att anpassa de julspel vi haft och de här påskborden så att det ska kunna vara möjligt för skolorna att komma, att barnen inte "drabbas" av vare sig bön eller välsignelse eller trosbekännelse. Det vi erbjuder är att berätta varför vi firar påsk.
"Oro på skolsidan"
- Barn är ju nyfikna och frågar, varför firar man påsk eller varför firar man jul. Då måste det väl vara skolans sak att berätta att för en del har det här en religiös innebörd och för andra är det bara en del av vår kultur, en berättelse.
- Om det här nu är så farligt så bör man inte på förskolan äta fettisdagsbulle och inte fira lucia.
Han har upplevt att det under det senaste året blivit lite oro i leden på skolsidan, att man är ängslig för balansen.
- Men skolans lärare är så skickliga så det kan inte vara något större problem för dem att säga att det här är ett sätt att se på saken, andra tänker så här, och några firar inte jul över huvud taget, menar han.
I Östra Eneby i Norrköping har också förskolorna sagt att de inte vill ha kyrkans inbjudningar.
Inför sommarens skolavslutningar har stans kyrkoherdar skrivit till kommunen och skolledare att de är välkomna att nyttja deras lokaler, och att det då är skolan som äger programmet.
- Sedan kan vi ibland bjuda in till annat och då är det upp till skolorna att tacka ja eller nej.