Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tror på sommaröppet

- Till sommaren hoppas vi kunna öppna Marmorbruksmuseet. Och då förhoppningsvis med en del gamla maskiner i användbart skick igen.  Det säger Magnus Joelson, samordnare i Krokeks hembygdsförenings projekt att skapa ett levande marmorbruksmuseum i Kolmården.

– De här gamla marmormaskinerna är i förvånansvärt bra skick trots sin aktningsvärda ålder, säger Per-Åke Jonsson. De snurrar så fint fortfarande och nu ska vi bara ha dit elmotorer att driva dem runt också.

– De här gamla marmormaskinerna är i förvånansvärt bra skick trots sin aktningsvärda ålder, säger Per-Åke Jonsson. De snurrar så fint fortfarande och nu ska vi bara ha dit elmotorer att driva dem runt också.

Foto: Kjellberg Anita

KOLMÅRDEN2007-12-06 00:16
När vi hälsar på i den gamla marmorverkstaden från 1800-talet är det full aktivitet. Ett antal entusiaster håller på uppmontera alla de maskiner man nyligen fått levererade hit från Georg Eriksson gamla marmorverkstad.I dag: Kolmården
- Det handlar om borrmaskiner, sågmaskin och slipmaskiner, berättar Magnus Joelson. Och vi räknar med att kunna få igång de flesta maskinerna framöver och kunna visa besökare hur de fungerade en gång i tiden.Så det ska bli ett levande museum med tillverkning av marmorprylar?
- Ja, det är vår förhoppning och då menar jag en mindre tillverkning för att visa besökare hur maskinerna fungerar. Dessutom kommer vi att ha en stor utställning av diverse marmorsaker i utställningsrummet i anslutning till marmorverkstaden.Kommunsamarbete
Några andra nyheter?
- Ja, samarbetet med Norrköpings kommuns tekniska kontor och kommunekologerna Eva Siljeholm och Kaj Almkvist, fungerar allt bättre. De vill förbättra Marmorstigen, vilket innebär att vi hoppas få många besökare från campingen via Marmorstigen nästa år. - Dessutom vill de ha en avdelning i marmorverkstaden för att där ha en utställning om marmorbrukets unika flora och fauna, vilket vi är mycket positiva till.- Vi har även fått ekonomiskt bidrag från länsantikvarien Bengt Häger, för att rusta den gamla krutkällaren en bit från marmorbruksmuseet. En upprustning som redan påbörjats, berättar Magnus Joelson.- Dessutom har vi klart med resningen av förrådsskjulet utanför själva museibyggnaden och i skjulet har vi ställt in den gamla skyddskuren från ett av de gamla brotten. Därinne räknar vi också med att installera inplastad information i text och bild om marmorbrukets historia.Tilläggas kan att "marmorgubbarna" även varit ute på en "stensafari" under sakkunnig ledning av gamle marmorbruksarbetaren Ivar "Iffa" Svensson. En safari till Oxåker, där dagens marmorbrytning sker.- Det var trevligt att få se hur dagens brytning går till och vi tog med oss en del provbitar, berättar Magnus Joelson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om