Flaggorna vajade på halv stång när Kolmårdens djurpark kallade till presskonferens inför ett stort mediauppbåd under måndagsförmiddagen. Vad som egentligen hände när den 30-åriga kvinnan förolyckades bland vargarna i söndags vet ingen med säkerhet ännu, och av den anledningen fanns det inga svar att ge på frågorna kring händelsen.
Närkontakt stoppas
Kolmårdens huvudsakliga besked under gårdagen handlade istället om att all närkontakt med varg för djurparksbesökare upphör omedelbart. Dessutom stoppas personalens egna kontakt med vargarna i de inhägnade områdena.
- För djurskötarnas del gäller det tills vidare, vi kommer att mata djuren via externa matslussar tills vidare, något vi ofta gör ändå, säger Kolmårdens vd Mats Olsson.
Haft daglig kontakt
Han berättar att det varit praxis att djurskötare kontinuerligt matar och umgås med vargarna på plats inne i deras inhägnader.
- Vi har arbetat med att ha daglig kontakt, för att bygga upp en bra kontakt med djuren och få deras förtroende.
Men nu stoppas alltså denna rutin, tills vidare.
- Nu börjar arbetet med att se över hur vi ska hantera vargarna framöver.
Men att avliva några vargar är inte aktuellt.
- Nej, det är inte prioriterat att överväga det just nu, fastslår Olsson.
Brustit i säkerheten
Jan Roy, koncernchef på Park and resorts som driver Kolmårdens djurpark, var sammanbiten under presskonferensen.
- Det här är en enorm tragedi och tankarna går förstås till de anhöriga. Nu måste vi granska och ifrågasätta våra säkerhetsrutiner, uppenbarligen är de bristfälliga för det här ska givetvis inte kunna inträffa.
Många andra djurparker, däribland Skansen och Borås djurpark, har som regel att en skötare aldrig går in ensam i ett varghägn.
En handfull incidenter är kända om människor som skadats i kontakt med vargar. Men dödsfallet i söndags är det första i Sverige i modern tid. Enligt personalen tydde inga tecken på att vargarna var oroliga eller agiterade innan attacken.