Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oron sprider sig i marmormuseet

Oron har spridit sig hos medlemmarna på marmorbruksmuseet i Kolmården sedan företagaren Carl Johan Merner meddelat Norrköpings kommun att han vill köpa marken, där museet står, för att bryta marmor.

Magnus Joelsen vid skåpen inne i museet, där man både visar gamla och nygjorda föremål i marmor.

Magnus Joelsen vid skåpen inne i museet, där man både visar gamla och nygjorda föremål i marmor.

Foto: Robert Svensson

KOLMÅRDEN2014-03-18 23:24

– Om han får tillstånd att köpa marken och börja bryta marmor bredvid och under museets byggnad, finns det risk att vår åtta år gamla museiverksamhet blir helt spolierad, säger föreningens ordförande Stig Danielsson.

Är det här något som förvånar er i föreningen?

– Absolut. Inte minst med tanke på att den här marken nu också blivit ett naturreservat, vilket väl borde innebära att det är näst intill omöjligt att få börja bryta marmor på sådan mark.

Tror du det över huvudtaget finns kvar marmor i den här marken?

– Ja, det kan man i och för sig vara säker på, eftersom det finns flera brott runt omkring den här marken där museet står, så med stor sannolikhet finns det en hel del marmor kvar även under och runt museet.

– Å andra sidan finns det mycket marmor kvar på andra ställen i Kolmården, bland annat bort mot djurparken och vid Oxåker, så att bryta just där museet står, känns absolut inte nödvändigt, säger Stig Danielsson.

Om Merner får tillstånd att bryta marmor måste väl museibyggnaden rivas?

– Ja, antingen det, eller också går han först går ner i ett nytt brott vid sidan om museet och sedan från sidan bryter bort marmorn under själva museet, som då kan stå kvar. Det är så de påstår att de vill göra enligt den skrivelse som deras advokat Rune Brännström skickat in till Norrköpings kommun.

– Men vi tror inte att det skulle fungera i praktiken. Så om de trots allt, skulle få tillstånd att bryta marmor i det här naturreservatet, får nog vi räkna med att ta bort museet och flytta alla föremål till någon annan byggnad.

Läs mer i onsdagstidningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om