Elefanthannen Tonsaks kommer till Kolmården i slutet av sommaren. Och förberedelserna är i full gång. Man håller bland annat på att bygga om Kolosseum, vilket bland annat innebär förstärkningar och anpassningar av hägn, slussar och innemiljö. Investeringen: Runt tre miljoner kronor.
Och anledningen till det här är förstås att man hoppas på att elefantkorna Bua och Sao Noi så småningom ska få elefantkalvar. För idag finns det nämligen ingen avelstjur.
– Vi är självklart mycket glada över att få en avelstjur till vår elefantflock här på Kolmården. Det innebär enormt mycket för det sociala för vår elefantflock, samtidigt som vi självklart hoppas på att det ska resultera i kalvar framöver, säger Tommy Karlsson, operativ chef Kolosseum på Kolmården.
Enligt honom är en av Kolmården främsta och viktigaste arbetsuppgifter att arbeta med bevarande av arter. För att ta hand om de djur som ingår i olika bevarandeprojekt är djurparkens uppgift att se till så att djuren mår bra, att de har ett så naturligt liv som möjligt och att de får förutsättningarna att föda upp sina ungar på bästa sätt samt bidra till att populationen hålls sund och stabil.
– Här på Kolmården har vi tidigare lyckats med en artificiell inseminering som resulterade i kalven Namsai. När vi nu får en elefanttjur hoppas vi istället på naturliga betäckningar. Både tjuren Tonsak och korna Bua och Sao Noi är genetiskt starka individer, så avkommor från dem är betydelsefullt för arten, säger Tommy Karlsson.
Tonsak är 17 år och kommer från Köpenhamn Zoo i Danmark. Drottning Margarete i Danmark fick elefanten 2001 som gåva från Thailands kung.
18-åriga Bua och 19-åriga Sao Noi kom till Kolmården våren 2004. Också de från Thailand efter att kung Carl XV1 Gustaf hade fått de två elefanterna i gåva av kungen i Thailand.