Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Namsai dödssjuk

Kolmårdens elefantkalv Namsai är allvarligt sjuk och får nu intensivvård dygnet runt.

Namsai.

Namsai.

Foto: RM / Kolmården

KOLMÅRDEN2017-03-14 10:42

– Namsai har drabbats av EEHV; ett artspecifikt herpesvirus som ger ett snabbt och oftast mycket allvarligt sjukdomsförlopp, skriver Kolmårdens djurpark i ett pressmeddelande.

På måndagskvällen kom provsvaren som bekräftar att det är EEHV som 3,5-åriga Namsai drabbats av. Han får nu intensivvård dygnet runt av Kolmårdens veterinär- och djurvårdsteam.

– Det finns inget botemedel mot EEHV, dock kan behandlingsmetoder dämpa ett sjukdomsutbrott och elefanten kan överleva om sjukdomen upptäcks i tid och behandling påbörjas snabbt. Bland de elefanter som behandlats har ett fåtal överlevt.

Elefantkalven Namsai är unik. Han var, när han föddes på Kolmården för 3,5 år sedan, den ende elefanten som fötts i Sverige och på Kolmårdens djurpark. Han vägde vid födseln 87 kilo.

Läs mer: Tung bebis föddes

Namsai har även en kunglig koppling. Kung Carl XVI Gustafs fick Namsais mamma Bua i gåva av den thailändska kungen år 2004. Och sedan dess bor Bua i Kolmården. Pappa till Namsai är den indiska elefanten Raja, som bor i en djurpark i England. Han och Bua har aldrig träffats, hon blev dräktig genom insemination.

EEHV

elefantherpes

EEHV kan inte smitta från elefant till människa.

De allra flesta elefanter har herpesvirus latent i kroppen. Det innebär att de är bärare av smittan utan att den brutit ut. Man kan därför inte säga att en anläggning där det skett ett utbrott är kontaminerad eller att det finns en större risk för ännu ett utbrott.

Forskarna är osäkra på exakt vad som triggar igång sjukdomsförloppet.

Kalvar tycks vara mest utsatta av plötsligt herpesutbrott. Det sammanfaller inte sällan med att kalven slutat dia och inte längre är skyddad av moderns antikroppar.

EEHV kan inte upptäckas genom blodprov förrän viruset cirkulerar i blodet i början av ett sjukdomsutbrott.

Vanliga symptom är att djuret slutar äta, får en hög hjärtfrekvens och att tungan färgas lila pga. låg syrenivå i vävnaderna.

Veterinärernas bedömning är att tillståndet är fortsatt kritiskt. Mer information kommer att delges så fort det finns mer att berätta.

Källa: Kolmårdens djurpark

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om