Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Museum tioårsjubilerar

På lördag är det dags att fira Marmorbruksmuseets tioårsjubileum. Men det har kommit lite smolk i glädjebägaren.

Här i det nedlagda marmorbrottet vid marmorbruksmuseet, kanske det åter blir brytning av marmor framöver.

Här i det nedlagda marmorbrottet vid marmorbruksmuseet, kanske det åter blir brytning av marmor framöver.

Foto: Sören Boström

KOLMÅRDEN2018-05-30 08:00

– Givetvis känns det jättekul att få fira vårt tioårsjubileum och att museet lever och utvecklas hela tiden, säger Christer Ericson, ordförande i museet, som är en undergrupp hos Krokeks hembygdsförening. Och jag hoppas många passar på att komma hit och fira jubileet tillsammans med oss.

– Samtidigt har det smugit sig in lite oro i vår verksamhet, när det blivit känt att en företagare vill börja med marmorbrytning här bredvid museet. Får han tillstånd till det av Norrköpings kommun, så skulle det störa vår verksamhet väldigt mycket. Så mycket att vi till och med är oroliga för museets framtid i så fall.

Men än är inget beslut taget?

– Nej, och vi är bittra på Norrköpings kommun att vi på museet inte fått agera remissinstans i det här ärendet. Men jag hoppas fortfarande att kommunen tar kontakt med oss i det här ärendet.

Vad händer vid jubileumsfirandet på lördag?

– Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) kommer att hålla ett tal, det kommer att bli musikunderhållning på trumpet av Leif Fredriksson.

– Och vi kommer att anordna guidade visningar av vår smedja och snickeri och själva museibyggnaden, där vi har en stor maskinpark, som är cirka 100 år gammal och som efter våra renoveringar fortfarande fungerar. Det är en handsåg, slipmaskin, svarvar och en borrmaskin och vi kommer på lördag att visa hur en del av maskinerna fungerar, bland annat blir det svarvning.

– Man kan även kolla in vår utställning av diverse marmorprylar, där tyngdpunkten ligger på att vi berättar om de gubbar, som tillverkat de här sakerna en gång i tiden.

Hur har ni lagt upp visningarna?

– Vi har delat upp våra medlemmar på olika stationer i museet och även på övervåningen där våra kvinnliga medlemmar skapat miljöer från skolor och hem förr i tiden.

– Sedan ingår på lördag även en speciell invigning, nämligen invigningen av en ny fjärilsstig, som löper genom naturreservatet precis bredvid museet. Stigen löper i en slinga till lusthuset Fataburen och Tittut och det finns sju utmärkta stationer längs stigen.

Blir det guidade turer även i naturreservatet?

– Ja, det kommer att finnas en guide från Norrköpings kommun på plats vid fjärilsstigen, nämligen kommunekologen Gustav Palmqvist. Och friluftsstrategen Lina Hedmark från kommunen kommer att inviga fjärilsstigen. Det kommer också att bli en tipspromenad för barn vid fjärilsstigen.

Men ni har inget café vid museet?

– Inte i vanliga fall, men på lördag kommer våra damer i museiföreningen, att ordna med kaffeservering och nybakta bullar, jubileumsdagen till ära, lovar Christer Ericson.

Har ni några nya projekt på gång?

– Hela tiden, ler Christer Ericson. Just nu bygger några av våra entusiaster på en modell av hela gamla marmorbruket, som det såg ut när det var i full gång.

– Och vi kommer också att göra ett bildcollage, från några av de monumentalbyggnader i världen, där det finns Kolmårdsmarmor, bland annat i Stockholms stadshus, Stockholms slott, Rockefeller center i New York och NF-byggnaden i Geneve.

– Och jag kan nämna att vi är ungefär 25 karlar och sju kvinnor som arbetar aktivt och ideellt med museet och under de tio gångna åren har vi tillsammans lagt ner cirka 40 000 timmar på museijobbet. Något som vi alla förstås tycker är enbart roligt. Och ett bevis på detta är ju att alla som kommer hit och ingår i museigruppen, också brukar stanna kvar här!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om