Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Laserteknik för delfinen

Det kan vara knepigt med traditionell tandvård för delfiner. Men delfinen Fenah på Kolmårdens djurpark har fått tänderna fixade med hjälp av laserteknik.

Tandproblem. Torbjörn Lundström, legitimerade tandläkaren inom djurens hälso- och sjukvård arbetar med Fenah.

Tandproblem. Torbjörn Lundström, legitimerade tandläkaren inom djurens hälso- och sjukvård arbetar med Fenah.

Foto: Kolmården

KOLMÅRDEN2016-08-25 15:00

Delfiner har omkring 100 tänder och när de får problem säger det sig självt hur tidskrävande och smärtsamt det skulle vara med traditionell rotbehandling. Nu berättar Kolmårdens djurpark att man framgångsrikt lagat flasknosdelfinen Fenahs tänder med hjälp av laserbehandling.

– Eftersom delfiner, liksom andra tandvalar, har en kort, konisk rotkanal har traditionella typer av lagningar lossnat nästan direkt. Dessutom går den här laserbehandlingen väldigt fort och är, så vitt vi har observerat, i det närmaste smärtfri för djuret, kommenterar Torsten Möller, chefsveterinär på Kolmården.

Tekniken fungerar så att man med lasern skär bort "(...) den övre delen av den levande, reaktiva och hypertrofiska pulpan (...)". Därefter förseglas den fortfarande levande tanden "med en elastisk och vattentålig resinkappa".

Man har också tankar tunt varför Fenah har fått tandproblem.

– Att Fenahs tänder sett ut som de gör kan ha orsakats av att hon sedan hon var liten lekt mycket med bollar och liknande, vilket i sig kan vara ett tecken på ett bakomliggande tandbesvär. Vad som är hönan och ägget i det här fallet är svårt att säga. Det kan också ligga en ärftlig komponent bakom, då vi kan se en lindrigare form av samma typ av dåliga emaljbildning både på hennes mamma och bror. I övrigt är det svårt att exakt peka på orsaken till hennes tandproblem, säger Torsten Möller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om