Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kvinnor sjukskrivs of tare - och längre

Betydligt fler kvinnor än män sjukskrivs från sitt arbete, visar en undersökning från Vårdcentralen Kolmården. - Långtidssjukskrivning är en risk för kvinnor eftersom många får svårt att återgå till arbetet, säger David Ring, sjuksköterska vid Vårdcentralen Kolmården.

KOLMÅRDEN2009-12-04 03:00
Två av tre personer som sjukskrivs är kvinnor. Det visar projektet "Jämt sjukskriven", som genomförts av medarbetare på Vårdcentralen Kolmården. Under de senaste åren har sjukskrivningarna minskat men fördelningen mellan könen kvarstår. Trenden är representativ för hela landet.- Kvinnor sjukskrivs oftare och fler dagar än männen. Vården behöver uppmärksamma att en sjukskrivning utgör en ökad risk för en kvinna, eftersom många inte kommer tillbaka till arbete efter längre sjukskrivningar, säger sjuksköterskan David Ring, som medverkar i projektet.Sociala faktorer
Projektet har studerat sjukskrivningar som varar längre än två veckor och där intyget har utfärdats på vårdcentralen mellan 2004-2009. Faktainhämtningen har skett genom journalgranskning och olika enkäter, exempelvis "fyrfältaren" som tittar på patientens uppfattning kring fördelar och nackdelar med sjukskrivning jämfört med arbete. - Kvinnor åberopar oftare än män sociala faktorer som är kopplade till hemmet som orsaker till att de inte kan arbeta, visar studien. Det kan vara en ond rygg som gör det för tungt att både klara jobbet, hemmet och barnhämtningen. ...men inte för män
Männen anger sällan sociala skäl till att de ska sjukskrivas. Att kvinnor betydligt oftare än män ringer till vårdcentralen för sina familjemedlemmars räkning kan tyda på att de har ett större ansvar i hemmet.- Män kommer tillbaka till arbetet snabbare och deras arbetsplatser är också mer flexibla och kan ge dem andra uppgifter om de exempelvis får ont i ryggen. Vårdcentralen Kolmården har nu formulerat en sjukskrivningspolicy och infört en checklista som stöd för läkarnas bedömning när de sjukskriver en patient. Checklistan visar tydligare varför individen sjukskrivs och hur rehabiliteringen ska se ut. Väckarklocka
- Den ska fungera som en väckarklocka, om det är de sociala faktorerna som överväger eller om män och kvinnor får olika rehabiliteringsåtgärder. Problem i arbetssituationen ska inte vara ett skäl att sjukskriva en person. I stället ska problemen lösas, exempelvis genom förändring av arbetsuppgifter eller belastning. Genom företagsvården eller vårdcentralen ska individen erbjudas stöd i sin rehabilitering av sjukgymnast, arbetsterapeut och samtalsbehandlare.
"Jämt sjukskriven" har studerat sjukskrivningar som varar längre än två veckor och där intyget har utfärdats på vårdcentralen i Kolmården mellan 2004-2009.Kvinnor står för cirka 70 procent av sjukskrivningarna och män för cirka 30 procent.Projektgruppen undersökte om det fanns tendenser hos sjukvården att boka fler kvinnor än män på läkarbesök, men hittade inga sådana. Diagnoserna psykisk ohälsa (depression, krisreaktion, ångest) tillsammans med smärttillstånd i rörelseapparaten (ryggvärk, ledvärk, axelsjukdom) är de vanligaste orsakerna till längre sjukskrivning. Fibromyalgi, muskelvärk, whiplashskada, sena besvär efter skada och colon irritable är faktorer, som ibland försvårar en rehabilitering för individen under sin sjukskrivning, framförallt för kvinnor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om