Det är Konkurrensverket som varje år arrangerar en uppsatstävling för studenter som skrivit om konkurrens och upphandling. Uppsatserna ska ingå i examen och omfatta minst 15 poäng.
En jury bedömer de anonymiserade bidragen som ska handla om offentlig upphandling eller konkurrens och delas ut i två klasser: Juridik och ekonomi.
Första pris i ekonomiklassen går i år till Joel Rosman från Kolmården. Han läser vid Nationalekonomiska institutionen vid Handelshögskolan i Stockholm och har fördjupat sig i elmarknaden.
Så här skriver juryn om vinnarens Joel Rosmans uppsats “Wind-Generated Congestion and Market Power – Evidence from a hydropower-based electricity market”.
”En väl genomförd analys av marknadsmakt på den svenska elmarknaden. Författaren använder ekonomisk teori för att visa hur och varför vattenkraftsproducenter i norra Sverige kan utnyttja sin marknadsmakt på ett konkurrenshämmande sätt. Uppsatsen hävdar att vattenkraftsföretag kan ställa om produktion till perioder med högre priselasticitet i efterfrågan och därigenom öka sina vinster. Författaren använder detaljerad kunskap om marknadsstruktur som grund för en empirisk strategi för att bekräfta och mäta denna teoretiskt identifierade effekt. För att bestämma om vattenkraftsproducenterna faktiskt utnyttjar sin marknadsmakt är uppsatsen beroende av en empirisk strategi där de använder vindprognoser i Danmark för att avgöra om vattenkraftsföretag i norra Sverige strategiskt minskar elproduktionen i perioder med potentiellt hög elförsörjning från vindkraftverk i Danmark. Analysen är väl genomförd, presenterad och tolkad. Överlag är det en avancerad uppsats som använder ekonomisk inblick och relevanta verktyg för att ta itu med en fråga av yttersta vikt för konkurrenspolitiken.”
Chloé Le Coq har varit handledare för Joel Rosman.
Totalt 30 uppsatser lämnades in och fem av dessa prisas nu och får dela på totalt 100 000 kronor. Joel Rosman belönas med 30 000 kronor.
Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten tycker att det är roligt att intresset bland studenter för konkurrens- och upphandlingsfrågor är så stort.
– Många av bidragen håller en mycket hög kvalitet. Den nya kunskap som uppsatserna presenterar bidrar på sikt till väl fungerande marknader och effektiv offentlig upphandling.