Getå hotell i gott sällskap
Man kände verkligen historiens vingslag, när Getå Hotell & Konferens med krögaren Fredrik Beckman, blev medlem i det internationella matsällskapet Chaine des Rotisseurs. Ett gastronomiskt sällskap med anor ända från 1248.
Nya och gamla medlemmar i matsällskapet Chaine des Rotisseurs, från vänster Johan Larsson, Mauritzbergs slott, Hans-Ove Nilsson, Louis De Geer, Christer Björk, Bacchus och Liselotte Andersson, Louis De Geer.
Foto: Honorata Leglund
- Faktum är att vi är världens största gastronomiska sällskap med cirka 25.000 medlemmar i ett 70-tal länder. Vad krävs för att få bli medlem i sällskapet? - När det gäller yrkesmedlemmar går vi alltid dit och proväter, så att vi vet att maten håller bra kvalitet. Sen kollar vi även toaletten, köket och bedömer också menyn, att den är varierad och innehåller minst en grillrätt. Vid träffen i Getå häromkvällen hölls också föredrag, dock inte om mat, utan om Getås historia som berättades av grannen Björn Jameson och där Per Jameson fyllde på med barndomsminnen från Getå Hotell och Konferens, som hans släktingar ägde tidigare. Bland annat framkom att Robert Nobel, bror till Alfred, ägt Getå, liksom snus- och kvarnägarfamiljen Swartz från Norrköping och att hotellet fungerade som flyktinganläggning under andra världskriget. Vidare kan nämnas att författare som Wilhelm Moberg, Sven Stolpe och Alice Lyttkens funnit arbetsro på Getå liksom revykändisen Kar de Mumma. Greve Magnus Stenbock och hans mamma Louise Mountbatten från Herrborum, var också en ofta sedd gäst på Getå när det begav sig.