Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Först jobbade han med marmor - nu samlar han på den

Christer Ericson, 65, i Kolmården, har en stor samling av mortlar i Kolmårdsmarmor. Men han nöjer sig inte med det: - Jag samlar på alla möjliga sorters föremål av Kolmårdsmarmor och har fått ihop en ganska fin samling av föremål gjorda av cirka tio olika hantverkare, berättar han.

- Samlingen av marmorföremål har växt under åren och numera är den gamska omfattande, säger Christer Ericson och visar här upp en del av samlingen.

- Samlingen av marmorföremål har växt under åren och numera är den gamska omfattande, säger Christer Ericson och visar här upp en del av samlingen.

Foto: Forsby Jan

KOLMÅRDEN2009-02-05 00:19
Förutom samlandet har Christer Ericson flera beröringspunkter med Kolmårdsmarmorn:- Jag jobbade på Marmorbrukets ritkontor i 11 år under perioden 1958-69 och då var jag ute och reste runt till olika kunder som köpt marmor från oss. Bland annat till Norge och ett kraftverk för måttagning inför en marmororder och jag jobbade även med marmorleveranserna till riksdagshuset i Stockholm. En spännande miljonorder på den tiden, minns han.Inte bara samlande
Men idag handlar marmor mest om samlande för din del?- Nej, inte bara det, utan jag är med i gänget som arbetar med vårt nya marmormuseum. Vi har lagt ner cirka 6.000 ideella arbetstimmar på museet, som vi kallar vårt eget gubbdagis, ler Christer Ericson. - Och det är inte slut än, utan nu håller vi med med ett verkstadsprojekt i samband med museet, så det lär återstå åtskilliga arbetstimmar än på museiprojektet.84.000 mortlar
Berätta om din egen samling?- Den består till stor del av olika mortlar som jag köpt in från auktioner, loppisar och direkt från olika hantverkare. En av mina äldsta mortlar kommer dock från min svärmor och den är troligen från tidigt 1800-tal.- Jag har en hel mortlar av olika storlekar och faktum är att det finns eller åtminstone har funnits många Kolmårdsmortlar ute på marknaden. För av nyfikenhet kollade jag upp hur många mortlar som tillverkade på Marmorbruket och då såg jag att bara under tiden 1918 - 1930, det vill säga 12 år, tillverkades hela 84.000 mortlar häruppe. Din äldsta marmorpryl?- Det är nog en karamellskål, gjord i slutet av 1700-talet. Och din finaste?- Då ligger nog ett par små skålar av Arne Johansson i Granliden bra till. De är klassiska, när det gäller formen som är i perfekt balans både med färgen och storleken och hela skålen andas harmoni. Dom är det hög klass på.- Precis som Lennart "Lelle" Svenssons saker, som jag tycker är fenomenalt fint gjorda. Han använde en hemmagjord svarv, men skapade ändå marmorsaker av mycket hög kvalitet, bland annat små mortlar och ljushållare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om