En gammal och kär tradition
Kantareller, hemlagad marmelad och en härlig stämning bjöd Svintuna marknad på i helgen. Det var fullt med folk under Folkbladets besök på lördagen.
Svintunabäcken bakom kvarnen, med laxtrappa och grönska.
Foto: Forsby Jan
På platsen där kvarnen är belägen har det malts mjöl sedan vikingatiden. Den nuvarande kvarnen, som ägs av Norrköpings kommun, är från 1700-talet. Lions kör igång den under marknaden och här man man köpa Svintunamjöl, stenmalet mjöl av lika delar vete och råg.Behållningen från marknaden går till Lions hjälpverksamhet, inte minst lokalt.- Det kan vara en rullstol till äldreboendet eller att vi ger pengar så dagisbarnen kan åka till tomten, säger Eyvind Larsson.Uppe vid smedjan, en ombyggd tvättstuga, kunde besökarna prova på hantverket i Krokeks hembygdsförenings regi. Föreningen anordnar grundkurser, en startar nu i höst, och deltagarna kan efter kursen hyra smedjan och fortsätta arbeta när lusten faller på, berättar samordnare Magnus Joelsen.- Det är ett stort intresse, säger han och berättar att 90 personer hittills gått kursen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!