Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det blev för stor business"

Den norska vargexperten Runar Næss tycker att det är ”surrealistiskt” att Kolmårdens djurpark skickade in runt 20 nybörjare till ett gäng vargar.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

KOLMÅRDEN2016-02-23 06:30

– Jag är chockad över uppgiften att de anställda inte fick någon introduktion eller stöd av ledningen, säger han i polisförhör.

Han syftar bland annat på det som framkommit i förundersökningen: ”I början jobbade 22 guider med vargarna i Farkasflocken – majoriteten av dem oerfarna djurvårdare. Men de allra flesta hade slutat året innan dödsattacken ägde rum”.

– Det fungerade inte. Ingen av djurvårdarna fick någon introduktion, vi hade verkligen behövt det, säger en djurvårdare, en av många som tyckte det var för obehagligt att vara ensam med vargarna och som därför hoppade av.

I slutet, innan dödsattacken, i juni 2012, var det bara fyra vargguider kvar.

Runar Næss har nu även skrivit en artikel om vargolyckan i Kolmården som publicerades häromdagen där han riktar skarp kritik mot djurparken, på en rad olika punkter.

Läs mer: Här är Runar Næss artikel om vargolyckan.

Allt gick för fort, framhåller flera av de inblandade i vargarna, i polisförhör.

En av dem menar att vargverksamheten på Kolmården växte för snabbt, ”det blev en för stor business”.

– Förr var det exklusivt att klappa vargar, nu har det blivit en dussinvara, vi producerar fler vargar och det ska gå fortare, uppger en kollega några veckor efter dödsolyckan.

Enligt henne tar det ungefär ett år att få varggruppen och personalen stabil.

– Men då är det mycket pengar som går till spillo, om man kan börja guida när vargarna är ett halvår.

Läs mer: För många nybörjare hos vargarna.

Det här är, enligt Enligt Runar Næss, en katastrof.

– Förklaringen som ett par kommer med är att de ska tjäna mer pengar. Olyckan sker på grund av att någon ska tjäna mer pengar, säger Runar Næss i polisutredningen.

Det här lyfter han även fram i sin artikel.

– Olyckan hade inget med den 30-åriga kvinnan som avled att göra. Det hade heller inget med vargarna att göra. Allt handlade om människorna och framförallt om att de skulle tjäna pengar.

Läs mer: Tidigare chef åtalas misstänkt för grovt vållande till annans död.

Så här säger han om incidenten i maj 2011 då en annan kvinnlig anställd blev attackerad av två vargar.

– Det var ett close call. Hon gjorde rätt. Hade hon gått i kamp så hade vi haft ett annat datum på dödsolyckan. Hon räddades förmodligen av att hon blev fruktansvärt förbannad. Vargarna väntar till dess du är i en svagare position. Det var helt rätt att backa upp mot ett träd, säger han i polisförhör.

Han är mycket kritisk till att inga förändringar genomfördes i vargarbetet efter det här.

Vargattacken

Det var söndagen 17 juni 2012 som den tragiska dödsolyckan inträffade.

På förmiddagen gick den 30-åriga vargguiden och zooläraren ensam in till de åtta 3-åriga varghannar i hägnet på Kolmårdens djurpark. Hon angreps och dödades av vargarna.

Kolmårdens djurpark riskerar nu böter på fyra miljoner kronor och den tidigare zoologiske chefen kan dömas till fängelse i upp till sex år. Båda parter är åtalde för grovt vållande till annans död efter dödsolyckan. Båda förnekar brott.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om