- Vi åkte från Fredgagården, förbi Getå och sedan någon kilometer till på Bråviksisen och det var jätteskönt i solskenet och på den blanka isen, säger Emil Kellander som är med i Friluftsfrämjandet och deras avdelning Bråvallaskrinnarna, för långfärdsåkning på skridsko.
Har du några tips för nybörjare som känner för att testa det här?
- Är man nyfiken på långfärdsskridsko och vill ge sig ut, finns det några grundregler att tänka på. Man ska aldrig ge sig ut ensam och man ska alltid ha med sig isdubbar och helst också en ispik samt en ryggsäck med ombyteskläder som ligger inlindade i vattentäta plastpåsar.
- Och det allra bästa som jag kan rekommendera, är att gå en kurs i Friluftsfrämjandets regi, där man får lära sig alla baskunskaper och sedan har chansen att hänga med på arrangerade skridskoturer.
- Då lär man sig också hur man ska bete sig på isen och hur man ska bedöma isen på olika ställen. Annars är risken stor att man får lära sig långfärdsskridsko den hårda vägen, när situationen förändras från soligt och fint till kallt och blött, om man råkar gå igenom isen.
Hände det någon incident under onsdagens premiärtur?
- Ja, jag gick faktiskt igenom lite med ena foten, som blev blöt, så det är lätt hänt om man missbedömer isen det minsta, fastslår Emil Kellander. Så ett varningens ord är absolut på plats när det gäller långfärdsskridsko, att man alltid ska vara mycket, mycket försiktig med var man åker.