Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Chef kan få fängelse för vargattack

Kolmårdens djurpark riskerar böter på fyra miljoner kronor och den tidigare zoologiske chefen kan dömas till fängelse i upp till sex år. Båda nekar till brott men åtalas nu misstänkta för grovt vållande till annans död efter dödsolyckan hos vargarna.

Tog en risk. Det gjorde djurparken när man lät personal arbeta ensamma i varghägnet. Nu åtalas Kolmårdens djurpark och dåvarande zoologiske chefen, för vållande till annans död. Det berättade fr v: Anders Wallberg, kriminalinspektör, Jan Olof Andersson, kammaråklagare och Linda Schön, kammaråklagare på en presskonferens på torsdagen.

Tog en risk. Det gjorde djurparken när man lät personal arbeta ensamma i varghägnet. Nu åtalas Kolmårdens djurpark och dåvarande zoologiske chefen, för vållande till annans död. Det berättade fr v: Anders Wallberg, kriminalinspektör, Jan Olof Andersson, kammaråklagare och Linda Schön, kammaråklagare på en presskonferens på torsdagen.

Foto: Matz Glimhed

KOLMÅRDEN2016-01-28 19:00

17 juni 2012. Den 30-åriga kvinnan som jobbade som zoolärare och vargguide dödades av vargarna. Först nu, nästan fyra år efter den tragiska händelsen, är kammaråklagaren Jan Olof Andersson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, klar med den komplicerade utredningen. På torsdagen lämnade han in en stämningsansökan och en förundersökning på 1 400 sidor som innefattar 55 förhör med 40 olika personer till Norrköpings tingsrätt.

– Jag har slitit med det här sen 2012, vi har inte vänt på varenda sten utan vi har vänt på vartenda sandkorn. Men vi har ändå inte fått svar på allt, säger Jan Olof Andersson vid den välbesökta presskonferensen.

Han nämner bland annat den döda kvinnans sjukdomstillstånd. Inget i obduktionen tyder på att hon var sjuk vid dödsattacken men enligt anhöriga hade hon flera gånger, veckorna innan olyckan, känt sig yr i huvudet och haft huvudvärk.

– Den rättsmedicinska undersökningen visar att hon dog av yttre förblödning, säger kriminalinspektör Anders Wallberg.

Den springande punkten är enligt åklagaren att Kolmårdens djurpark har varit för naiv när det gäller arbetsmiljön för dem som jobbade med att socialisera vargarna.

– De har inte sett vargarna som farliga djur, säger Jan Olof Andersson.

Detta trots att det bara de senaste åren varit en rad allvarliga incidenter med vargarna. Åklagaren nämner några händelser: 2009 blev en gäst biten i armen och fick sy elva stygn, 2011 betedde sig vargarna mycket aggressivt mot ensam personal i hägnet.

– Men det mest graverande är när en gäst (en 15-årig flicka, reds anm) i april 2012, bara två månader innan dödsolyckan, blev biten i benet och fick sy 17 stygn, säger Jan Olof Andersson som anser att det här borde ha varit en tydlig varningssignal för de ansvariga.

Även arbetsmiljöverket har tidigare slagit ner på arbetsmiljon när det gäller vargarbetet. Dessa brister var inte åtgärdade när dödsolyckan ägde rum i juni 2012.

– Djurparken tog ett medvetet rikstagande när de lät personalen vara ensamma i varghägnet, menar Jan-Olof Andersson.

Åklagarens påståenden:

Den tidigare zoologiske chefen har av oaktsamhet underlåtit eller brustit i:

att regelbundet undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna i arbetet.

att tillse att det funnits skriftliga riskbedömningar.

att tillse att arbetstagarna hade tillräcklig utbildning, information och instruktion för att utföra ett säkert arbete.

att tillse att det funnits skriftliga instruktioner för arbetets utförande.

att utreda riskerna i arbetet efter olycksfall och allvarliga tillbud.

att omedelbart eller så snart det varit praktiskt möjligt genomföra de erforderliga åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall i arbetet.

att tillse att arbetstagare inte arbetat eller vistats ensam i varghägnet.

att tillse att arbetstagare utrustats med larm eller motsvarande så att de kunnat få snabb hjälp i en farlig, akut eller oönskad situation.

att säkerställa att larmet eller motsvarande besvarades av personal som kunde agera/hjälpa.

att tillse att varghägnet utrustats med utrymningsvägar så att arbetstagare i varghägnet snabbt kunnat sätta sig i säkerhet.

att tillse att distraktionsutrustning (till exempel brandsläckare) eller annan skyddsutrustning fanns tillhands i och vid varghägnet.

att tillse att arbetstagarna tillämpade en säker inlärnings- och hanteringsmetodik av socialiserade vargar.

Källa: Stämningsansökan som lämnades in till Norrköpings tingsrätt på torsdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om