Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Burkar och flaskor hjälper djuren

När Kolmårdens djurpark gjorde det enklare för besökarna att panta ledde det till att fler burkar och flaskor samlades in. Något som i sin tur gynnar djuren och gör stor skillnad.

Förebild. En sjöbjörn visar gästerna hur man pantar på djurparken.

Förebild. En sjöbjörn visar gästerna hur man pantar på djurparken.

Foto:

KOLMÅRDEN2018-01-25 15:00

Pengarna som panten ger går oavkortat till Kolmårdens insamlingsstiftelse, som i sin tur samarbetar med organisationer som arbetar för utrotningshotade djur i världen. Arbetet riktas att mot bevara de vilda djuren, utbilda lokalbefolkning och främja balansen mellan människa, djur och natur.

Under 2017 samlade Kolmårdens djurpark in över 107 000 kronor från burkar och flaskor som besökare passat på att panta när man gästat djurparken.

Det innebär enligt djurparken en ökning med hela 200 procent på tre år.

– Vi har förenklat för våra gäster att panta och samtidigt ser vi en större vilja att göra rätt val för miljöns skull. Kolmårdens uppdrag är att inspirera barn och vuxna till ett livslångt engagemang för djur och natur. Att antalet pantade flaskor ökar för varje år är ett kvitto på att vi lyckas, säger Jimmy Persson, Hållbarhetschef på Kolmårdens djurpark.

Kolmårdens djurpark stödjer bland annat också projekt i samarbete med den europeiska djurparksorganisationen EAZA. Pengarna som doneras till Kolmårdens insamlingsstiftelse fördelas till de olika, aktuella bevarandeprojekten beroende på behov och ansökningar.

Maximalt 10 procent går till administration, avgifter och andra omkostnader. Inga anställda eller styrelse erhåller något arvode från insamlingsstiftelsen och insamlingsstiftelsen verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

För Kolmårdens insamlingsstiftelse är 107 000 kr ett viktigt tillskott i kampen för utrotningshotade djur. Pengarna fördelas mellan flera bevarandeprojekt som pågår på plats i djurens levnadsmiljöer i Afrika och Asien.

–  Att våra gäster genom att panta både kan minska sin egen miljöpåverkan och dessutom bidra till Kolmårdens kamp för att rädda utrotningshotade djur har inte bara ett stort symboliskt värde utan gör verkligen skillnad på riktigt, säger Jimmy Persson.

Men det är inte bara de mänskliga besökarna som pantar, även djurparkens egna djur bidrar till pantandet och är förebilder när de visar att även de kan panta. Pantinsamlingen i Kolmården sker i samarbete mellan djurparken och Returpack som står bakom Pantamera.

RESULTAT

Antal pantade flaskor och burkar 2017: 98 108 stycken

Pantpengar till Kolmårdens Insamlingsstiftelse: 107 387 kr.

Kolmårdens insamlingsstiftelse, KIS, arbetar för en långsiktig och utvecklande naturvård, genom samarbeten och finansiella stöd till väl utvalda organisationer runt om i världen, eller genom projekt som drivs av Kolmårdens djurpark och KIS. Arbetet riktas mot bevara de vilda djuren, utbilda lokalbefolkning och främja balansen mellan människa, djur och natur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om