Det handlar om giraffen Garp, som efter flera månaders träning genomgick en frivillig röntgenundersökning. Något som på sikt kan bidra både till att ställa diagnoser samt fungera som en del av veterinärernas förebyggande vårdprogram för djuren.
Möjligheten att röntga girafferna utan att behöva söva dem, ökar djurvälfärden och minskar riskerna, som en sövning innebär för ett så högt djur som giraffen.
– Att giraffen Garp frivilligt och i vaket tillstånd ställer sig framför röntgenutrustningen, möjliggör undersökningar som vi hitintills inte har haft möjligheten att göra på vakna giraffer. säger Bim Boijsen, veterinär på Kolmården som utförde undersökningen.
– Sövning av giraffer kan innebära risker både för djur och personal varför vi undviker detta om vi kan. Att träna djuren till bland annat frivilligt blodprov, medicinering och röntgenundersökning bidrar till en ökad trygghet för både djuren och oss veterinärer och djurvårdare.
Röntgenundersökningen av Garps käke som genomfördes nyligen är alltså den första i Norden och en av de första i Europa av sitt slag. Kolmården har sedan tidigare goda möjligheter att undersöka sina djur under kontrollerade former. Veterinärerna kan till exempel ta frivilliga blodprov från bland annat parkens sälar, delfiner, noshörningar och elefanter.
– Det här är ett stort steg framåt i vårt arbete att alltid erbjuda djuren bästa möjliga omvårdnad. Undersökningar och behandlingar som kan utföras på vakna djur som samarbetar med djurvårdarna reducerar risken för stress och skador som kan uppkomma i samband med en sövning, säger Bim Boijsen.
Varför ställer då djur frivilligt upp för röntgenundersökningar?
– Vi arbetar med en träningsmetod som kallas positiv förstärkning och det använder vi för alla djur i parken, berättar Rickard Sjödén, pressansvarig. När djuret närmar sig röntgenapparaten, blåser vi i en vissla och då lär sig djuret att det här är något bra, det är samma princip som för delfinerna. Och efter röntgen får de en belöning i form av blad eller liknande.
Men inte med tigrarna?
– I dagsläget inte röntgenundersökning, men positiv förstärkning fungerar när det gäller exempelvis blodprovstagning och tandkontroll, men då förstås med ett galler mellan oss och tigern.
Röntgenundersökningen har varit möjlig genom modifieringar av giraffernas stallbyggnad, ny röntgenutrustning och ett nära samarbete mellan djurvårdarna på hovdjursavdelningen och Kolmårdens veterinärteam.