Tillsammans med kollegan Sara Suup Hietala, har hon nyligen varit på ett studiebesök till England i de två djurparker, där man tagit emot djur från Kolmården.
– Både våra fyra amurtigrar, som numera bor i djurparken Chessington world of adventures i London, har kommit till en bra miljö, om än med mindre ytor än vår tigeranläggning i Kolmården, berättar Marie Erlandsson.
– Jag upplevde också att det var en väldigt hög ljudnivå i hela djurparken, då det spelades musik från högtalare längs gångvägarna och där ljud och skrik från åkattraktioner förstörde en del av helhetskänslan.
– När det gällde deras visningar av bland annat sjölejon och sumatratigrar, pratade de väldigt snabbt. Här kände jag att vi på Kolmården ligger i framkant vad gäller visningar och shower hos våra djur.
Några tips att ta med hem till Kolmården?
– Ja, bland annat gömde de tigrarnas mat i gamla bildäck, där de stoppat in stockar och grenar, så att tigrarna fick kämpa för maten. Det kändes som ett smart sätt för att få tigrarna att jobba lite mer.
– En del mat gömdes också uppe i träd, där stammen lindats med rep. Tigrarna kunde hoppa upp och slet loss köttstycken. Också ett bra sätt att utmana och aktivera tigrarna, så att de stärker sina muskler och håller sig friska och i god kondition. Nu jobbar jag på liknande sätt till tigrarna i Kolmården.
Träffade ni några fler ”Kolmårdsdjur”?
– Ja, vid vår nästa anhalt, Whipsnade Zoo, nordväst om London, träffade vi ”prinsessorna” Snövit, Törnrosa och Askungen. Tre brunbjörnar, som tidigare var i Kolmården, men nu flyttats dit. De kom fram till oss direkt när vi ropade och det var äkta glädje att se dem igen.
– De såg fantastiskt välmående och levnadsglada ut, men hade fått engelska prinsessnamn i form av Snowwhite, Sleeping Beauty och Cinderella.
– Mitt emot björnanläggningen, fanns en anläggning för järvar, där järvhanen Puff, som är född i Kolmården, återfinns numera. De hade en fin hängmatta av juteväv, som de älskade att ligga i. Så jag byggde en hängmatta av brandslang när jag kom hem till djurparken igen, men den blev det inte så imponerade av...
Några djur som du skulle vilja se i Kolmården?
– Jag blev mest förtjust i läppbjörnarna. Sådana skulle nog göra succé även i Kolmården.
Är du nöjd med studieresan i stort?
– Absolut. Vi har med oss nya tips hem till Kolmården och min engelska fungerar bättre nu, när jag guidar utländska turister. Så jag är otroligt tacksam över Ulf Svensson-stipendiet som möjliggjorde den här resan.