Hon förklarar de tudelade känslorna:
- Det känns både sorgligt och skönt på en gång. Sorgligt för att jag haft så många fina stamkunder som kommit hit gång på gång och det kommer jag att sakna mest.
- Inte minst alla motorcyklister som kommit hit stadigt, med 1 maj som toppdagen, då det alltid kryllat av mc-folk som kommit hit efter kortegen inne i Norrköping.
Stamkoppar
- Och många av dem har sin egen stamkopp med namn på härinne på väggen i vår samling med cirka 200 handmålade kaffekoppar. Något som faster Kerstin ordnat.
- Även många bilister har varit stammisar här, inte minst Folkvagnsklubben som kommit hit på onsdagar under hela sommaren.
— Men mitt i allt det positiva, känns det ändå skönt att sluta, eftersom en sån här servering kräver en hel del jobb och mer eller mindre blir som en livsstil.
Och nu har du tagit försäljningsbeslutet?
- Ja, och innerst inne känns det rätt. Jag börjar bli lite äldre och skulle vilja hinna göra något mer och annat i mitt, innan jag blir alltför gammal. Men inte inom matbranschen, utan helst inom någon helt annan bransch för att få lite omväxling.
Exempelvis vad?
- Så långt har jag inte kommit än, säger Iréne Fröjd med ett leende. Men något hoppas jag kunna hitta att jobba med, samtidigt som jag hoppas få lite mer fritid också framöver, än jag haft under de här Oscarshälls-åren.
Vet du något om vägens historia här utanför serveringen?
- Jag vet att den invigdes som riksväg redan 1853 och har funnits här sedan dess.
Och kung Oscar I lär ha haft vägarna förbi här och besökt hällen och därav namnet Oscarshäll?
- Nja, det där tror jag är en skröna, säger Iréne Fröjd. Det var nog så, efter vad jag läst, att den 4 juli 1853 invigdes den här riksvägen och de som invigde den åt sin medtagna matsäck uppe på hällen. Men eftersom det råkade vara på Oscar I:s födelsedag, fick den här platsen namnet Oscarshäll, trots att kungen inte var här just då.
- Men uppe på hällen står årtalet 1853 på en pelare med ett solur överst. Någonstans har jag dock läst att det från början var en kungakrona på pelaren, men att den byttes ut före 1912 till ett solur.
Kungakrona först
- Synd att inte kungakronan finns kvar istället, för då hade vi ju kunnat påstå att vi var före Norrköpingsrondellen med kungakrona...
Varför tror du serveringen lyckades överleva den befarade "dödsstöten", när riksvägstrafiken försvann upp på nya E4:an år 1969?
- Jag tror det beror på alla stamgäster som vi hade då och som vi lyckats behålla under alla åren. Många som också tycker det är jobbigt att bara åka på E4-an och därför svänger av och tar en paus här vid Oscarshäll.