Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I augusti nästa år stannar tåget här

I augusti nästa år kommer lokaltågen börja stanna till i Kimstad. Då ska en ny tågstation stå klar. Förhoppningen är att stationen ska utveckla Kimstads pendlingsmöjligheter, men vissa oroas av buller.

De första spadtagen. Catrine Petersson, Daniel Johansson, Eva Andersson och Leif Johanson inledde byggandet av Kimstads pendeltågstation.

De första spadtagen. Catrine Petersson, Daniel Johansson, Eva Andersson och Leif Johanson inledde byggandet av Kimstads pendeltågstation.

Foto: Tetzlaff Jonas

KIMSTAD2008-06-28 03:00
I går togs de första spadtagen vid bygget av pendeltågsstationen i Kimstad. Närmare bestämt togs fyra spadtag parallellt. Detta för att symbolisera samarbetet mellan Banverket, Vägverket, Östgötatrafiken och Norrköpings kommun. Leif Lindberg från Norrköpings kommun är beställare av projektet. - Vi är jätteglada att det här projektet nu är igång. Vi hoppas att stationen ska kunna utveckla Kimstad som ort. Den 17 augusti nästa år ska det första tåget stanna till vid den då färdiga Kimstad station. Banverket räknar med att Kimstadborna då ska kunna ta sig till Norrköping på sju minuter och till Linköping på femton minuter med Östgötapendeln. Lobbying
Pendeltågsstationen är resultatet av ett åtta år långt lobbyingarbete mot Norrköpings kommun från en grupp Kimstadsbor med lokale profilen Curt Andersson i spetsen. - Det känns jäkligt bra att vårt arbete har gett resultat. Det här ger stora utvecklingsmöjligheter åt Kimstad. Nu kan man bo här och plugga i Linköping, eller jobba i Tranås. Det bästa är dessutom att tåget sparar på miljön. Många i Kimstad pendlar ju idag med bil, säger Curt Andersson. Fackkritik
Stationsbygget har mött kritik av fackförbundet Kommunal Östergötland, som tidigare kallat utfarten på väg 215 för "en dödsfälla" för busschaufförerna som ska köra in på den tilltänkta tågstationen. Fackföreningen överklagade till regeringen, men fick avslag. Bullerprotester
- De protester som hörts har inte handlat om stationen i sig, utan om det buller som kommer orsakas av de bussar som ska ta folk från närområdet till stationen. De som bor bredvid stationen har varit oroliga. Bullret från tågen kommer åtminstone minska för dom. Vi kommer att bygga upp en skyddsvall mellan rälsen och bostadsområdet, säger Leif Lindberg. Arbetet inleds nu mot slutdatum nästa sommar. Avfarten från väg 215 ska breddas och gångtunnlar byggas. Under påskhelgen nästa år kommer tågtrafiken stängas av under 80 timmar. - Det är nästan så folk borde komma ner och titta. På 80 timmar ska de ta bort rälsen, schakta ur ett sju meter djupt hål, skjuta in en bro för att skapa en gångtunnel, och sedan sätta på rälsen igen. Det kommer gå undan, säger Leif Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om