Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från mjölk till havre i Kimstad

Mjölken har bytts ut mot havre och nästan hela produktionen skickas utomlands.Ungefär så kan man beskriva företaget Biovelop International AB, som huserar i Arlas gamla fabrikslokaler i Kimstad.- Ja, alla våra produkter utgår från havre som grundråvara och vi exporterar nästan allt vi tillverkar, säger Henrik Schmidt, företagets vd.

KIMSTAD2012-12-05 17:09

- Framförallt till Italien och USA, men även till Tyskland, England, Schweiz, Kanada, Finland, Kina och Sydostasien. Men i Sverige stannar bara cirka en procent av vår produktion, så här har vi en stor hemmamarknad som vi hoppas mer på i framtiden.

Varifrån kommer havren?

- Den köper vi från bland annat Mälardalen och Östergötland. Att den är närodlad använder vi som ett av våra säljargument, eftersom svensk havre har en bra klang ute i världen.

Vad är det då ni tillverkar av havren?

- Egentligen är vi experter på att särskilja beståndsdelar i olika sädesslag, men vi är fokuserade på havre. Och det vi gjort med havren, är att vi kommit på ett nytt sätt att särskilja vissa beståndsdelar ur havren utan kemikalier eller etanol och som vi tagit världspatent på.

En molekyl

- Det handlar om en molekyl som heter betaglukan, som finns naturligt i havre och även i korn. Den här molekylen har man känt till i drygt 40 år och man har forskat mycket på den.

- Det har dock varit ganska dyrt att framställa den här på industriell nivå, men det har vi alltså lyckats med.

Läs mer i onsdagstidningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om