Flera av minnesplatserna för tsunamins offer i Thailand har förfallit på grund av dåligt eller obefintligt underhåll – och i Sverige finns inga officiella minnesmärken för dem som miste livet i jättevågorna på annandag jul för tio år sedan.
Men enligt Åsa Regnér kan regeringen redan under sitt sista sammanträdde för året, den 30 december, tillsätta en utredare som i samråd med anhöriga ska lägga ett förslag på ett sådant monument någonstans i Sverige.
– Som uppfattas som värdigt, relevant, och som på ett bra sätt hedrar minnet av dem som miste livet i tsunamin, säger Åsa Regnér.
Havet ligger lugnt utanför fönstret till det hotellrum i Khao Lak där TT träffar barn-, äldre- och jämställdhetsministern inför den svenska minnesceremonin tio år efter katastrofen.
– En katastrof är ju en oförutsebar händelse. Och hit kom ju människor, och kommer, för att vila, för att få ett avbrott i vardagen. Att det kunde hända här känns ju fortfarande ganska obegripligt, säger hon.
Den dåvarande S-regeringen har fått mycket och hård kritik för hur den hanterade krisen som uppstod efter tsunamin.
– Det finns många olika källor som bekräftar en bild av att regeringskansliet hade en krisberedskap som inte räckte till, att det var oklart vem som skulle fatta beslut, att flera avstod från att fatta beslut som hade varit nödvändiga.
Men krisberedskapen som byggts upp efter tsunamin är god, säger Åsa Regnér.
– Jag uppfattar att regeringskansliet är väl rustat. Sedan är ju en katastrof alltid en oförutsedd händelse, det ligger i sakens natur.
TT: Många jag pratat med säger att de fortfarande är arga, inte har förlåtit svenska politiker och myndigheter. Hur ser du på det?
– Jag har stor respekt för människors upplevelser och känslor. Vi som inte var omedelbart drabbade tror jag inte kan sätta oss in i de plågor som man faktiskt kände då. (TT:s utsände)