Kommunen har gjort en undersökning av hur Norrköpings parker och grönområden används och upplevs.
Norrköpingsborna har via en webbenkät och i över 400 intervjuer gett svar på hur de använder Norrköpings grönområden och parker.
En landskapsarkitekt har under 2017 varit ute i parker och grönområden och gjort intervjuer med folk på plats. En del intervjuer har också gjorts i fokusgrupper, som i öppen förskola.
Den så kallade sociotopkarteringen beskriver hur stadens grönområden används och upplevs. Den presenterar även utvecklingsförslag.
– Norrköpingsborna har varit hjälpsamma och bidragit med sina kunskaper. Vi har fått in ett jättebra underlag som vi kan använda i vår planering flera år framöver, säger landskapsarkitekten Carolina Olsson.
Undersökningen visar att Norrköpingsborna uppskattar stadens parker och naturområden. Några exempel på särskilt uppskattade platser är lekplatsen i Vilbergsparken, Norra kajen, Kvarnbergsskogen och Strömparken.
Utvecklingsmöjligheter som kommit fram är exempelvis mer sittplatser och utökad skötsel. Andra önskemål har varit mer skugga vid någon lekmiljö, och att man inte ska bygga i grönområden.
Undersökningen kommer att användas för att göra prioriteringar av framtida satsningar och skötselåtgärder i stadens parker och naturområden.
Den kommer även att användas som ett kunskapsunderlag för framtida stadsutveckling.
Under året kommer Pryssgårdsparken att få ett nytt promenadstråk med belysning, en ny lekpark och en damm.