I den nyutgivna boken ”Jakten på Kapten Klänning” berättar poliskommissarie Jonas Trolle om polisens spaningsarbete som ledde till att Göran Lindberg kunde gripas och dömas. I den framgår att Göran Lindberg var på swingersklubb i Norrköping med två flickor i 20-25-årsåldern. I boken kallas flickorna ”Olivia” och ”Tove” och Lindberg träffade dem genom telechatten Telefiket.

Besöket skedde i samband med att Göran Lindberg hade en föreläsning i Linköping för omkring fem år sedan. Till flickorna sade han att han skulle föreläsa om data. De åkte i Lindbergs svarta tjänstebil, ägd av Rikspolisstyrelsen. I samma bil hade han tidigare haft sex med ”Olivia” på flera platser i Stockholm.

I Linköping checkade de tre in på hotell, där Lindberg och ytterligare en man ringdes in för att ha sex med flickorna. Senare på kvällen fortsatte de vidare till Norrköping. Tjejerna var då motvilligt klädda i ”horkläder”, som en av dem uttryckte det.

– Om man driver en sådan klubb tycker jag att man ska fundera lite på om det är rimligt att en flicka, eller i det här fallet två flickor, i 20-25-årsåldern, följer med en farbror som är över 60 år. Hur frivilligt är det? Det borde falla på sin egen orimlighet. Jag kan tänka mig att de som är där, som par på ett litet mer jämbördigt plan, borde tycka att det är litet märkligt, säger författaren och kommissarien Jonas Trolle till Folkbladet.

På swingersklubben regisserade Göran Lindberg sina unga följeslagare i olika sexakter. I boken, baserad på polisens förundersökning, skriver Trolle:

”Han ville bland annat att Olivia skulle suga av en person på klubben. Hon ville först inte. Men han stod på sig och Olivia gick honom till mötes för hon var rädd att inte få skjuts tillbaka till Linköping.”

Samma flicka berättade i polisförhör att Göran Lindberg hade en speciell förmåga att övertala:

– Ja, det är en jättespeciell blick alltså...Han blir bara helt, liksom, svart och ögonbrynen sjunker ihop och han typ lutar sig framåt och bara: ”Varför säger du emot mig?”, liksom.Och så förklarar man varför man säger emot, liksom, nej, jag vill ha sex med kondom, alltså inte ha sex med honom så där, men bara: ”Ja, men nu gör du det”, så är det, liksom. Hans ord är lag, säger hon i förhör.

Göran Lindberg var också på andra publika sexklubbar, där han löpte risk att bli igenkänd och avslöjad, till exempel porrklubben Haga video i Stockholm.

– Det är ett tecken på ett risktagande som en del går igång på, men det kan också vara eller aningslöshet. Mina tre tänkbara förklaringar till hans beteende är att han kanske vill bli upptäckt, inte begriper bättre, eller är så säker på sin förträfflighet att han tror att han kommer undan med det, säger Jonas Trolle.

Har boken fått det mottagande och genomslag som du hade hoppats på?

– Ja, det har kommit upp en diskussion kring riskbeteenden, att unga flickor löper risk att råka illa ut. Men jag tycker också att boken har fått upp ögonen för vilka begänsningar och möjligheter vi har inom polisen.