Kampen mot Legionella fortsätter

För två veckor sedan upptäcktes förhöjda värden av legionellahalter på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Vattensystemet i det berörda huset har nu spolats igenom med hetvatten vid två tillfällen.

"Nu tar man prover och har definitivt ett sjunkande tal", säger Britt Åkerlind, Smittskyddsläkare, Region Östergötland.

"Nu tar man prover och har definitivt ett sjunkande tal", säger Britt Åkerlind, Smittskyddsläkare, Region Östergötland.

Foto: Tina Gerdien

Nyheter2019-11-20 15:23

Första gången systemet spolades igenom var vid natten mellan onsdag till torsdag 6-7 november. Detta upprepades sedan under helgen samma vecka.

– Nu tar man prover och har definitivt ett sjunkande tal. Nu måste vi försäkra oss om att det ligger på en stabil nivå. Det går åt rätt håll, man kan göra det mesta på sjukhuset – men inte duscha i hus 25. Det är så det smittar, säger Britt Åkerlind, Smittskyddsläkare, Region Östergötland.

Legionella är en bakterie som under vissa omständigheter kan växa till i varmvattenledningar med för låg temperatur. Bakterien kan orsaka lunginfektioner hos personer med nedsatt immunförsvar. Orsaken till de förhöjda halterna är ännu inte fastställt.

– Per definition har vattnet varit för stillastående och vid för låg temperatur. Nu utreder man varför. Man tittar på kapaciteten på vattentemperaturen på invärme och hur mycket det är när det kommer tillbaka, det finns det gränser som man ska uppnå. 

– Man gör stora ombyggnationer på Vrinnevi i samband med det här, det är inte helt lätt. Man jobbar både med att få ner halterna och att finna orsaken.

Sedan de förhöjda värdena uppmärksammades har ingen blivit drabbad vad man har kunnat se hittills.

– Vi har en höjd beredskap, man vet om det i östa länsdelen. Skulle vi få patienter som uppvisar symtom så är det snabb provtagning. Sen finns det behandling, avslutar Britt Åkerlind.

Karta: Vrinnevisjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!