För tre år sedan bestämde sig Mårten Swärd och hans familj att flytta från Vånga till Kalbo. Ungefär lika länge har han kämpat för att behålla skolan - Brenäs - som var en stor anledning till att familjen valde just Kalbo. Och även om inte nedläggningshotet hänger över skolan hela tiden, tycker han att det kommer upp på tok för ofta. Efter nedläggningen av Ekesjö skola akutaliserades åter igen hans tankar kring hoten:
- De senaste 15 åren har Brenäs varit nedläggningshotad ungefär vartannat år. För ett och ett halvt år sedan var jag med och kämpade för skolan och det tog mycket kraft och tid, säger han och fortsätter:
- Nedläggningshoten i sig ger en "looserstämpel"; det är ingen som tror att skolan kommer få vara kvar, så varför flytta ut på landsbygden?
Att skolan är "landsbygdens hjärta" är ett uttryck många använder sig av när en landsbygdsskolas framtid diskuteras. Något Mårten Swärd håller med om till fullo:
- När man bor en till två mil från kompisarna blir skolan den gemensamma kontaktpunkten. Och samma sak för oss vuxna, utan skolan hade jag aldrig lärt känna några här, säger han.
- Skolan blir så mycket mer än bara en skola, det blir själva hjärtat för oss. Idrottsföreningen Tisnarbro IF bygger till exempel på att rekrytera från skolan.
Ändra synsätt
I stället för att skära ned och hota om nedläggning, uppmanar Mårten Swärd i stället politikerna att satsa på skolorna och ta tillvara på det som är attraktivt på landsbygden. Och det är skolan, menar han.
- Jag själv hade aldrig flyttat hit om det inte vore för Brenäs skola, och det är många här som säger samma sak. Tar man bort skolorna så tar man bort den attraktivitet som finns kvar. För det är ju oftast barnfamiljer som köper en tvåmiljonerskåk på landet eller bygger nytt, inte en 70-åring, säger han.
Han lyfter fram Tväråbäck i Vännäs kommun, ett litet samhälle 3,5 mil från Umeå, som lyckades fördubbla antalet elever på skolan genom att just satsa:
- De skickade ut reklamfoldrar till alla kvinnor mellan 18 och 35 som hade barn i Umeå och lyfte fram skolan, tomterna och husen i området runt Tväråbäck. Sedan hade man en träff och visade upp allt. Efter några terminer hade skolan ökat från 26 till 54 barn. Det gäller bara att få till ett annat synsätt och inte bara tänka besparingar och nedskärningar så fort det går dåligt i ekonomin, säger Mårten Swärd.
Våga satsa!
Han inser att ett sådant förslag inte ger direkt effekt, vilket nedskärningar eller nedläggningar ger. Men på lång sikt tror han ändå att kommunen, och landsbygden, vinner på det.
- Kommunen framhåller området runt Brenäs, vid stranden till Tisnaren, som ett attraktivt utvecklingsområde när det gäller tomtmark samtidigt som man ideligen försöker lägga ned skolan. Utan skolan blir ju tomtmarkerna mycket mindre attraktiva för den målgrupp som bygger hus, det vill säga barnfamiljer.
- Man måste våga satsa! Gör skolan jättebra och marknadsför den och få folk att vilja flytta hit. Det finns så klart inga garantier, men gör man som man gör nu blir det kräftgång och snart bara sommarbostäder kvar här. Gör något av det vi har i stället!