Kalas för barn på gång i Värmekyrkan

På söndag firas Barnkonventionen i Värmekyrkan, men redan i veckan firades det inne på Linden.

Ungdomarna hade stor publik på Linden, när man underhöll inför Barnkonventionens dag på söndag.

Ungdomarna hade stor publik på Linden, när man underhöll inför Barnkonventionens dag på söndag.

Foto: Sören Boström

Nyheter2019-11-22 08:00

Det var via en så kallad flashmob, en blixtdemonstration, som barn och Symfoniorkestern för en stund intog varuhuset Linden.

–  När nu Barnkonventionen blir lag 2020, firar vi detta lite extra via den här flashmobben på Linden och inför det vanliga firandet i Värmekyrkan på söndag, vilket vi brukar göra varje år på den dagen, berättar Stephan Andersson, barn- och elevombud hos Norrköpings kommun.

Vid flashmobben på onsdagen deltog förskolebarn och skolbarn tillsammans med musiker från Symfoniorkestern och man bjöd lite förvånade varuhusbesökare på dans, sång och musik.

På söndag väntar alltså det traditionella firandet av Barnkonventionens dag i Värmekyrkan, där man framhåller att alla barn i världen har samma värde och ska ha samma rättigheter.

Barnkonventionens dag är instiftad av Unicef och firas världen över och alltså även i Norrköping och Värmekyrkan.

Utanför byggnaden kommer tusentals ljus att brinna och inne i Värmekyrkan uppträder barn och unga från Norrköpings förskolor och skolor och sjunger till ackompanjemang av Svenska Salongsorkestern.

De kommer att framträda tillsammans med Ayla Kabaca, Leah Kojhasarie och kören Karamellerna.

Dessutom kommer Ung Scen/Öst att framföra låtr ur Honungsgrävlingen.

Konserten kan man även se och höra utomhus på en storbildsskärm och det kommer också att bli intervjuer med barnen av Clara Wallman.

Arrangemanget är ett samarbete med Ung scen/öst och Utbildningskontoret i Norrköping.

Tilläggas kan att det är 30-årsjubileum för Barnkonventionen, för det var den 20 november 1989, som FN:s konvention om barnets rättigheter antogs och i många länder världen över firas därför 20 november som den stora barndagen. 

Bakgrunden till Barnkonventionen, var att i samband med FN:s generalförsamling 1954 antogs en resolution om barnets rättigheter. Då rekommenderades alla länder att inrätta en internationell barndag för att ge uppmärksamhet åt barns situation världen över och för att främja förståelse mellan barn.

Man rekommenderade första måndagen i oktober, men regeringar fick själva frihet att välja datum.

I Sverige har sedan dess första måndagen i oktober varit Internationella Barndagen. UNICEF har valt att instifta Internationella barndagen (Universal Children's Day) just den 20 november. Och i Sverige samlas barnrättsorganisationer kring denna dag för att arrangera aktiviteter där barn och unga deltar.

Och i Norrköping firas dessutom Barnkonventionens dag med ett kalas i Värmekyrkan på söndag!

.

Musiker från Symfoniorkestern spelade under flashmobben på varuhuset Linden.
Musiker från Symfoniorkestern spelade under flashmobben på varuhuset Linden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!