"Kägelspelet kommer från herrgårdarna", sa föreningen Kägelhallens ordförande Asta Kruger till mig när vi härom tisdagen sågs just i Kägelhallen ovanför det nyöppnade Matpalatset i Finspångs Centrumgalleria. Asta Kruger kom till Finspång 1963. Kägeln kom till Asta genom tyska vänner som tog med henne till gamla kägelhallen. Hon har varit med länge. Bland mycket annat var hon med i den kommitté som arbetade med att hitta nya lokaler för kägelspelarna i slutet av 1990-talet. Efter att ha letat och kollat på många platser fastnade de för övervåningen på Centrumgallerian. Platsen var ursprungligen tänkt som parkeringsdäck men så blev det aldrig.
"Det var vi medlemmar som byggde väldigt mycket själva här i Kägelhallen", berättade Asta Kruger. Eftersom hon kan tyska var hon med då föreningen upphandlade nya kägelbanor från Tyskland inför nystarten i de nya lokalerna 2001. Asta vill gärna framhålla att vid starten av Kägelhallen så var NÖK (Norra Östergötlands Konsumtionsförening) en stor sponsor med material till bygget samt subventionerad hyra första åren.
På tisdagsförmiddagarna är det föreningen Pensionisten som spelar seriespel i lokalerna. Pensionisten är den största klubben i Kägelhallsföreningen. De två andra klubbarna är Turbinen och Hunter. I Pensionistens seriespel deltar tolv lag med 10 spelare i varje lag. Så det vimlar av folk när jag kliver in i lokalerna på förmiddagen. Kägel är en stor sport i Finspång. Längre tillbaka i tiden var det en ännu större sport. Men den är fortfarande stor. Och gammal men också ung. På tisdagskvällarna då ungdomarna tränar är varje bana upptagen. Som namnet antyder så går spelet ut på att slå ner käglor med rullande klot. Men det är något helt annat än bowling. Har du inte provat? Prova!
Astas ord om "herrgårdar" kan uppfattas både bokstavligt och som en metafor för lite "finare folk" som man sa förr i tiden. Dels var det så att det i många herrgårdar fanns en kägelbana där damerna och herrarna kunde roa sig. Dels var det så att de som blev medlemmar i den första kägelföreningen i Finspång som bildades 1858 - Finspongs Kägelbanebolag - de "hade nått en bra bit på samhällsstegen", skriver Bengt Lindberg och Ervins Skuja i "En sammanfattning av kägelspelets historia".
Enligt urkunderna lär kägelspelet ha förbjudits i Frankrike år 1370 eftersom folk spelade bort sina egendomar.
Några sådant tycks emellertid inte föregå i Finspångs kägelhall. Däremot träffar jag föreningens kassör Carl-Henrik Gabrielsson som sedan han kom in i bilden 2011 har arbetat hårt med att få ordning på klubbens ekonomi.
"Det var kämpigt under några år. Hyran höjdes med 150 000 kronor på fem år och lånet som fanns i föreningen sedan köpet av nya banor skulle betalas. Men nu är lånet borta och tack vare sparsamhet, sponsorer, anslag från kommunen och mycket ideellt arbete - inte minst med lotteriförsäljningen ute på Viberga - för att få in pengar så har vi god balans nu", berättade Carl-Henrik.
Han och hustrun Birgit lägger ned väldigt mycket tid och arbete på Kägelhallen. Birgith tar bland annat ett stort ansvar för uthyrning av lokalerna.
"Vi hyr till exempel ut hallen till företag och personer som har fester av olika slag. Vi har en minigolfbana och en Darthörna och tillsammans med kägeln kan vi alltså erbjuda en ganska ovanlig Trekamp", sa Carl-Henrik som utöver kassörsuppdraget är ett slags alltiallo på Kägelhallen.
Pensionistens ordförande heter Leif Eriksson. Han kom in i kägeln för ungefär fem år sedan. "Det var min svåger och svägerska som lurade hit oss", sa han med ett skratt och ser inte det minsta lurad ut. Festkommittéledamoten Christer Hellqvist satt och fikade i hallen. Vi språkade lite med varandra. Han planerade det kommande julbordet på Bildningen. "Över hundra anmälda hittills", sa Christer nöjt.
Herrgårdar har ofta nära samband med industrier. Industrier har nära samband med vanligt folk. Kägel är numera en folksport.