I vad som snabbt döpts till "LuxLeaks" rapporterade det internationella journalistnätverket ICIJ dessförinnan om att hundratals utländska företag - däribland Ikea - ska ha fått aktiv hjälp i Luxemburg för att få ner sina skatter. Uppgifterna härrör från åren 2008-10 då just Juncker satt som premiärminister i det lilla storfurstendömet.

Tyst från Juncker

Juridiskt korrekt, hävdar ändå de ansvariga.

Politiskt är det dock en annan sak. Frågorna haglade över Junckers talesman Margaritis Schinas på EU-kommissionens dagliga lunchbriefing i Bryssel. Blir det nya utredningar nu? Kommer Juncker att berätta vad han vet för EU-parlamentet? Och kan det luxemburgska skattesystemets "gudfader" verkligen vara ansikte utåt för EU i ett läge där miljontals vanliga européer betalar än mer skatt än tidigare på grund av den åtstramningspolitik som EU-kommissionen står bakom?

Svaren blev mest undvikande och inga kommentarer alls kom direkt från Juncker själv.

I stället hänvisades till vad han sade i onsdags om den utredning av näthandelföretaget Amazons skattande i Luxemburg som redan pågår.

Trovärdighet på spel

Särskilt från EU-parlamentet krävs nu en ordentlig förklaring. Juncker och hans kommission har stöd från en lös koalition av konservativa, liberaler och socialdemokrater. De sistnämnda har en nyckelroll med möjlighet att fria eller fälla, och i så fall riskera en rejäl regeringskris i EU.

"Jean-Claude Junckers trovärdighet står på spel. Han måste visa vems sida han står på: EU-medborgarnas eller de skattesmitande företagens?" skriver S-gruppens ledare Gianni Pitella i ett uttalande.