Föreställningen börjar med att Maria Olofsson och Ola Lager kommer in på skidor och letar efter tomten, men de hittar inga spår efter vare sig honom eller nissarna.

Det är mycket värme och glädje under föreställningen och de 260 barn som kommit för att se showen sjunger högt med i de klassiska julsångerna som varvas med nya. Även om showen varje år är ny så innehåller den några fasta inslag. Som att Ola ska komma på en ny uppfinning.

– I år har vi med miljötänket och vi pratar om att det har blivit för varmt för isbjörnarna på Arktis och att de inte kan bo kvar där. Uppfinningen som Ola gör och som Maria måste utsättas för på något sätt handlar om just miljön i år, och det kommer att gå bra till slut, berättar Katariiina Matthiessen, producent vid Östgötamusiken.

Artikelbild

| Maria Olofsson och Ola Lager har fått med sig en säck med önskelistor som ska överlämnas till Tomten, men vart är han någonstans?

Östgötamusiken spelar i hela länet under perioden före jul och varje år görs en ny julshow. När de inte spelar som orkester består de av tre fasta ensembler, och det är "Östgötabandet" som varje år gör julshowen för barn. Den riktar sig till barn 4–9 år gamla och i år heter den "Var hittar vi tomten?".

Under fyra föreställningar i Kulturhuset i Finspång har totalt 1 200 barn fått se och sjunga med i julshowen. Under ett medley med allt från Sockerbagaren till Musikanterna från Skaraborg tar barnen i från tårna när de sjunger med i melodierna. Ola och Maria lyckas trollbinda var och en, och det är mycket fart och fläkt.