År 1957 öppnades fritidsgården T39 på Trädgårdsgatan 39 i Norrköping. Det var den första fritidsgården i Norrköpings kommun.
I år fyller därmed Norrköpings fritidsgårdar 60 år.
T39 finns inte längre, men fritidsgårdsverksamheten i Norrköping är livaktig. Det finns en stolthet i stan över man från 1950-talet satsat på fritidsgårdar, utan någon riktig dipp, inte ens under 90-talets kristid.
I dag har kommunen 14 fritidsgårdar. Till det kommer den föreningsdrivna Strömvillan.
Under en fyra veckor lång födelsedagsturné till fritidsgårdarna ska 60-årsjubileet firas med tårtkalas och visning av filmer ur kortfilmspaketet ”Norrköpings fritidsgårdar - aktiviteter, kompisar, mötesplats”. Filmerna är producerade av filmaren och mediepedagogen Måns Ahlin tillsammans med ungdomar på fritidsgårdarna.
– Med den här turnén vill vi stolt upplysa så många som möjligt att Norrköping fritidsgårdars verksamhet fyller 60 år. Alla är välkomna, såväl nya som gamla besökare, vårdnadshavare och föräldrar, säger Miro Hristov, fritidssamordnare på Norrköpings fritidsgårdar.
Elisabeth Andersson, fritidsgårdschef på Fritid område söder, har arbetat i verksamheten i 40 år. Förr, innan internet, var fritidsgården mötesplatsen där man fick reda på vad som var på gång, säger hon.
I dag har fritidsgårdarna, som nu ligger under utbildningsnämnden, ett tydligare uppdrag.
– Genom att erbjuda ett brett utbud av fritidsaktiviteter hos oss uppmuntrar vi till drömmar och framtidsplaner. Att vara en på trygg mötesplats där besökaren får vara delaktig i sina val av aktiviteter tror vi skapar goda studieresultat, säger Elisabeth Andersson.
– Det här med mångkultur som också kommit under de här åren är också ett lärande i sig, och häftiga möten.
En nyhet är att fritidsgårdarna i ett samarbete med Kulturskolan planerar att på prov hyra Skandiateatern under ett års tid. Det som återstår just nu är att se över praktiska detaljer, som brandsäkerheten.
– Vi hoppas på en invigning i slutet av oktober. Det är tänkt som en mötesplats för ungdomar, dit man kan komma och ha idéer, spela något eller ordna arrangemang för andra ungdomar, säger Elisabeth Andersson.
Hon talar om en blandning av ungdomar från fritidsgårdarna och Kulturskolan. Tidigare samarbete har gällt musikaluppsättningar.
I början av året spelades "Robin Hood", en uppsättning just på Skandiateatern.