Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ska inte döma meddomare"

Nämndemannen har inte suttit i rätten i det aktuella målet. Det berättar Sophie Falkman, en av två lagmän i målet.

Foto:

Jävanklagan2017-05-22 15:00

Tvisten rör den stora bedrägerirättegång med nästan 50 förhandlingsdagar som just nu hålls i Norrköpings tingsrätt. Målet har tolv åtalade varav två anmält jäv efter att det framkommit att en anställd på tingsrätten är målsägande i målet. Den berörda nämndemannen är relativt ny på sin post.

– Vi har en lista med över 500 målsägande och ingen av oss juristdomare har, så vitt vi vet, suttit med den här personen innan och kände därför inte igen namnet, säger Falkman.

Det hela kom inte till rättens kännedom förrän rättegången startat.

– Det var bara några få dagar innan personen skulle höras som vittne som det upptäcktes, säger lagmannen.

Rätten, med hjälp av en oberoende domare, från ett annat län och nya nämndemän bestämde att den delen av åtalet där den aktuella nämndemannen förekommer ska skiljas från övriga delen av målet. Därmed kan rättegången alltså fortsätta som planerat – men utan en av 500-talet målsägande.

Beslutet fick en av de åtalade att via sin advokat meddela missnöje. En formell överklagan kan dock inte behandlas förrän rättegången avslutats. Det är också bara den personen som kan överklaga i jävfrågan eftersom ingen annan förklarat sig missnöjd under den separata förhandlingen.

– Men det kan hända att de överklagar jävfrågan i samband med dom, säger Sophie Falkman.

Om målet överklagas och hovrätten anser att tingsrätten varit jävig i målet blickar man mot en helt ny förhandling med stora omkostnader.

Hur mycket rör det sig om?

– Jag kan inte svara på det för det vet jag inte än. Det kan jag först när vi fått advokaträkningarna. Men det är tolv tilltalade och tolv försvarare. Vi sitter i drygt 40 dagar och de har jobbat en hel del med detta innan de kom hit. Det är klart att det skulle bli dyrbart, säger Sophie Falkman.

Anledningen till att det från början diskuterades om jäv är att tingsrätten i normalfallet inte ska handlägga ärenden med egen personal.

– Det är lite samma som att nämndemännen inte ska döma om det kommer in någon de känner eller kanske är släkt med. Det samma gäller för oss. Vi ska inte döma mot våra meddomare, säger Sophie Falkman.

Hur den delen av åtalet som rör nämndemannen ska handläggas är ännu inte klart. Mest troligt är att det blir en oberoende rätt som tar ställning till dennes anspråk.

– Vi får ta det när den här förhandlingen är avslutad. Vi kommer i alla fall inte röra vid den delen av åtalet, men sen hur vi ska hantera det vet vi inte än. Det är ett jättemål och vi får ta det när det här målet är avgjort. Det blir alltså en målsägare kvar i målet, säger Sophie Falkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om