– Störst andel kvinnliga chefer i riket fanns inom branscherna utbildning, samt vård och omsorg. Störst andel manliga chefer fanns inom byggverksamhet och inom tillverkning och utvinning, säger Linn Eriksson, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Sirén.
I 139 kommuner var könsfördelningen bland cheferna jämställd 2016, om jämställdhet definieras som att minst 40 procent har ett visst kön, viket är exakt vad siffrorna i Linköping och Söderköping visar. Där är det kvinnor i 40 procent av kommunens chefspositioner. Norrköping når nästan upp till så kallad jämställdhet, där har kvinnorna 39 procent av chefspositionerna.
Sämst jämställt i Folkbladets upptagningsområde är det i Finspångs kommun där endast 32 procent av kvinnorna är chefer. Vadstena, där 41 procent av kvinnorna har chefspositioner, toppar Östergötland. Sämst till i Östergötland ligger Ydre där bara 29 procent av chefspositionerna är kvinnors.
Nynäshamn i Stockholms län har en exakt jämn fördelning av chefspositionerna. I endast elva av Sveriges kommuner är det fler kvinnliga chefer än män i chefspositioner.
2015 var 124 kommuner definierade som jämställda. Två år senare 2016 hade antalet jämställda kommuner ökat med 15, till 139 stycken.