Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler "jämställda" kommuner

I Torsås, i Kalmars kommun, var 24 procent av cheferna kvinnor 2016, vilket är den lägsta andelen i landet. I Bjurholm, i Västerbottens län, var motsvarande siffra 58 procent. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Ojämställt.

Ojämställt.

Foto: Jessica Gow/TT

JÄMSTÄLLDHET2018-03-12 15:00

– Störst andel kvinnliga chefer i riket fanns inom branscherna utbildning, samt vård och omsorg. Störst andel manliga chefer fanns inom byggverksamhet och inom tillverkning och utvinning, säger Linn Eriksson, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Sirén.

I 139 kommuner var könsfördelningen bland cheferna jämställd 2016, om jämställdhet definieras som att minst 40 procent har ett visst kön, viket är exakt vad siffrorna i Linköping och Söderköping visar. Där är det kvinnor i 40 procent av kommunens chefspositioner. Norrköping når nästan upp till så kallad jämställdhet, där har kvinnorna 39 procent av chefspositionerna.

Sämst jämställt i Folkbladets upptagningsområde är det i Finspångs kommun där endast 32 procent av kvinnorna är chefer. Vadstena, där 41 procent av kvinnorna har chefspositioner, toppar Östergötland. Sämst till i Östergötland ligger Ydre där bara 29 procent av chefspositionerna är kvinnors.

Nynäshamn i Stockholms län har en exakt jämn fördelning av chefspositionerna. I endast elva av Sveriges kommuner är det fler kvinnliga chefer än män i chefspositioner.

2015 var 124 kommuner definierade som jämställda. Två år senare 2016 hade antalet jämställda kommuner ökat med 15, till 139 stycken.

Fakta

Statistiken kommer från SCB:s yrkesregister och gäller förvärvsarbetande anställda i åldern 16-64 år på hela arbetsmarknaden. Politiker, högre tjänstemän och vd:ar är exkluderade. I 139 kommuner var könsfördelningen bland cheferna jämställd 2016, om det definieras som att minst 40 procent har ett visst kön. 2015 var motsvarande siffra 124 kommuner. Rikssnittet ligger på 60 procent män och 40 procent kvinnor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om