Det första dödsfallet utanför Hubeiprovinsen rapporterades på söndagen, när en äldre man i Shanghai uppgavs ha avlidit till följd av att smittas av coronaviruset.

Från Kina kommer ständigt nya uppmaningar och reseförbud. I Wuhan, där smittan först identifierades, har hårda regler införts och från söndag har i stort sett samtliga privatbilar körbud inne i staden.

"Skaka inte hand"

Femmiljonersstaden Shantou i södra Kina kommer från och med måndag att delvis stängas ner. Alla bilar och fartyg in till hamnstaden kommer att stoppas, meddelar myndigheterna. Lokaltrafiken ska ställas in och alla som anländer med tåg kommer att testas och sedan uppmanas att åter lämna staden. Allt för att begränsa ytterligare smittospridning.

Invånarna i Peking fick på söndagsmorgonen ett sms där de uppmanades att sluta ta i hand, och i stället använda en traditionell kinesisk hälsning utan direktkontakt mellan människor.

Senare på dagen meddelade staden Tianjins ledning att alla långfärdsbussar med start på måndagen kommer att hindras åka in eller ut ur 15-miljonersstaden. Tianjin följer därmed huvudstaden Peking, som stoppar alla långfärdsbussar till och från andra provinser från och med söndag.

Höjd säkerhetsnivå

På lördagen hade myndigheterna i Hongkong meddelat att man höjer säkerhetsnivån till högsta möjliga i ett försök att hindra smittan från att spridas. Alla officiella nyårsfiranden har ställts in och skolorna hålls stängda till den 17 februari. Alla flyg och höghastighetståg mellan Hongkong och mångmiljonstaden Wuhan har stoppats tills vidare.

På söndagen meddelade Disneyland i Hongkong att nöjesparken tills vidare stängs. Samma budskap kom även från Disneyland i Shanghai.

Man i Toronto smittad

Hongkong har hittills fem bekräftade fall av smittan, alla kopplade till Wuhan. I närliggande Macau konstaterades på söndagen tre nya fall, en av dessa smittade kom från Hongkong.

Samtidigt har Kanada fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset. Enligt myndigheterna gäller det en man i 50-årsåldern som anlände till Toronto från Wuhan den 22 januari. Han har isolerats och uppges må bra. Därmed har minst tolv länder utanför Kina rapporterat virussmittade.