I samband med tidskriften Veckans Affärers sammanställning firar 20-årsjubileum får nu två kvinnor ta platsen högst upp på listan.

De båda pristagarnas bakgrund är också vitt skilda. Kerstin Hessius har funnits med på listan under alla 20 år men kliver nu högst upp för första gången.

Isabella Löwengrip i sin tur har tidigare aldrig varit med, men i debuten gör hon Kerstin Hessius sällskap högst upp.

Artikelbild

| Kerstin Hessius, tredje AP-fonden, Näringslivets mäktigaste kvinna 2018.

Väldigt glad

Först och främst är jag väldigt glad. Jag är den första kvinnan född på 90-talet som gör detta och visar nu för yngre kvinnor att det är möjligt att man kan komma från en bakgrund med sociala medier, säger hon till TT.

Numera 27-åriga Isabella Löwengrip blev känd när hon som 14-åring började blogga under namnet Blondinbella och har därefter grundat och driver flera olika bolag samt föreläser om privatekonomi.

Den Isabella som var mobbad i skolan tycker naturligtvis att det här är fantastiskt kul. Det är lite oväntat men känns som ett litet erkännande jag velat ha, säger hon.

TT: Samtidigt, är det inte ett svaghetstecken att jämställdheten 2018 inte nått längre än att det behövs särskilda utmärkelser till kvinnor?

Absolut, men vi har fakta att det inte är jämställt och då finns olika tillvägagångssätt. Man kan kvotera men jag förespråkar att lyfta förebilder. Och Kerstin och jag är två förebilder som gått egna vägar och på egna sätt, för min del i en bransch som nästan blivit hånad.

Varit i blåsväder

Samtidigt har hon också i perioder varit blåsväder. Isabella Löwengrip var exempelvis en av flera bloggare som fälldes för smygreklam av Reklamombudsmannen för snart ett år sedan.

Tidigare i år kom även beskedet att en preventivapp där en av delägarna är just Isabella Löwengrip, har anmälts till Läkemedelsverket efter ett ökat antal oönskade graviditeter bland användarna.

TT: Handen på hjärtat, finns det saker du ångrar i ditt entreprenörsskap?

Svaret är nej. Man kan inte tänka så som bolagsbyggare. Man kan inte fokusera på sina misstag utan i stället vad har jag lärt av mina snedsteg. Jag har alltid hållit ett högt tempo, vågat testa saker och att göra fel.